Visina je bitna na političkoj sceni

Studije pokazale da su građani skloniji da za lidere izaberu više ličnosti
913 pregleda 10 komentar(a)
državnici visina, Foto: Guardian research
državnici visina, Foto: Guardian research
Ažurirano: 05.11.2012. 13:42h

U naučnom radu psihologa sa Tehnološkog Univerziteta u Teksasu predstavljena je studiju u kojoj su skoro dvije trećine učesnika pokazale sklonost da nacrtaju krupnije figure kada je od njih zatraženo da prikažu kako treba da izgleda lider.

Rad koji su objavili Greg Mari i Dž. Dejvid Šmic ponudio je dokaze koji ukazuju da fizičke dimenzije i te kako utiču na izbor političkih lidera. Rad naslovljen „Pećinska politika“ o evolutivnoj psihologiji oslanja se na ideje i uvjerenja koja potiču još od naših praistorijskih predaka.

Do sličnih otkrića došao je i novinar „Gardijana” Nik Fleming koji se bavi naučnim istraživanjima i koji je na ovu temu napisao:

"Nije iznenađujuće što su vodeći političari poznati kao politički giganti ili kao 'velike zvjerke'”.

Birači smatraju da su visoki političari prikladniji za funkciju lidera. Psiholozi vjeruju da to zapravo potiče još od primitivnog čovjeka koji je za vođu uvijek birao dominantnijeg od neprijatelja.

Među najvišim svjetskim liderima su Šarl De Gol sa impozantnih 1,96m i Fidel Kastro sa 1,9 m

Sa druge strane, i Dejvid Kameron i Barak Obama su sa svojih 1,85 nadmašili prosječnu visinu lidera u svojim zemljama. Zanimljivo je da su Kameron, Obama i Oland pobijedili niže kandidate na prethodnim izborima – Gordona Brauna sa 1,55m, Džona Mekejna sa 1,76m i Nikolu Sarkozija sa 1,67m.

Ako idemo tom logikom, na sjutrašnjim izborima u Sjedinjenim Državama Obami je suđeno da izgubi od Mita Romnija koji je za par centimetara viši od njega. Kao prva žena na čelu Njemačke nije iznenađujuće što je Angela Merkel sa svojih 1,65 znatno niža od prosječne visine njemačkih lidera, koju znatno podiže Helmut Kol sa svojih 1,93m.

Međutim, što je sa političkim liderima koji su relativno sićušni. Visina svakako nije bila prepreka za iranskog predsjednika Mahmud Ahmadinedžad kojem njegovih 1,58 m nije smetalo da se domogne vlasti.

Ni u Rusiji izgleda da pravilo o visini ne važi. Počev od Lenjina i Staljina koji su obojica bili visoki 1,65 pa do Vladimira Putina sa 1,7 i Dmitrija Medvedeva sa svega 1,63, izgleda da Rusi preferiraju da na lidere gledaju sa visine budući da je njihova prosječna visna preko 1,75m.

Rijedak izuzetak među ruski liderima je Boris Jeljcin, koji je bio visok 1,87m. Amerika svakako izgleda da prati pravilo o visini budući da je većina predsjednika bila viša od 1,8 metara.

Tako je Barak Obama visok 1, 85, njegov prethodnik Džordž Buš je visok 1, 82 a najviši američki predsjednik je bio Abraham Linkoln sa 1,93 m. Što se tiče Britanije pravila nema, tako je Margaret Tačer visoka svega 1,67, dok je Vinston Čerčil bio visok 1,7 m, sa druge strane Robert Gaskonj Sesil je za britanske uslove bio pravi gorostas sa 1,95m.

Među najvišim svjetskim liderima su Šarl De Gol sa impozantnih 1,96m i Fidel Kastro sa 1,9 m.

Bonus video: