Jerusalim: Spor crkve i grada

Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu blokiran je bankovni račun zbog spora sa izraelskom vodovodnom kompanijom oko duga za vodu
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 09:06h

Nakon najave jerusalimskog pravoslavnog patrijarha Teofila da će zatvoriti baziliku Hristovog groba i Vaskrsenja (Anastasis), izraelsko ministarstvo turizma ponudio je da posreduje između crkve i grada Jerusalima, odnosno gradske kompanije za distribuciju vode "Hagihon", prenosi Vjerska informativna agencija (VIA).

Kako navodi VIA, kompanija potražuje od patrijaršije 1,8 miliona eura, zbog čega je i izdejstvovala blokadu njenog računa.

Voda nije plaćena decenijama, jer to niko nije tražio, nisu to tražili ni Turci, ni Britanci tokom svog mandata, niti Kraljevina Jordan, takođe ni Izrael do sada, ističu u patrijaršiji.

Vodna kompanija tvrdi da nijedan zakon ne predviđa da patrijaršija ne plaća vodu. Voda se plaća za sve hramove u Izraelu, samo ne za Anastasis.

U Izraelu, Ministarstvo turizma nadležno je i za pristupačnost svetim mjestima kao i za pitanja hodočasnika.

Anastatis, kao jednu od najznačajnijih svetinja cjelokupnog hrišćanstva, godišnje posjeti "najmanje milion stranih gostiju".

Od patrijaršije se traži da za dosadašnje trošenje vode plati odmah. Kako ona to nije u stanju, blokiran joj je bankovni račun.

Patrijaršija je potvrdila da se patrijarh "hitnim pismom" za intervenciju obratio predsjednicima Amerike, Rusije, Jordana, Grčke i Kipra. U Moskvi je saopšteno da predsjednik Vladimir Putin "razmatra" dopis.

Baziliku je teško zatvoriti, ističu stručnjaci, pošto nju ne koriste samo pravoslavci, već i katolici, Kopti, Jermeni i Etiopljani.

Najveći dio hrama pripada Grcima, jerusalimskoj patrijaršiji, znatni djelovi drugima, na osnovu mukotrpno postignutog sporazuma u vrijeme turske vlasti, koji ima međunarodnopravni status pod nazivom "Status kvo 1852". Izraelske vlasti su, kada su zaposjele cio Jerusalim 1969, potvrdile ovaj sporazum, navodi VIA.

Galerija

Bonus video: