Romnijev sin traži investitore kod „protivnika broj jedan“

Putovanje Meta Romnija u Rusiju svega nedjelju dana prije predsjedničkih izbora naglasilo je složen odnos između porodičnog posla i političke kampanje
52 pregleda 1 komentar(a)
Met Romni, Foto: Reuters
Met Romni, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2012. 09:43h

Met Romni, sin republikanskog predsjedničkog kandidata, boravio je ove nedjelje u Moskvi u potrazi za ruskim investitorima za njegovu firmu sa sjedištem u Kaliforniji svega nekoliko dana prije nego što će njegov otac zaokružiti kampanju u kojoj je obećao da će zauzeti čvršći stav prema Kremlju.

Met Romni, drugi po redu sin Mita Romnija, sreo se sa Rusima koje se nadao da će ubijediti da investiraju u njegovu kompaniju, Eksel trast, koja je vlasnik tržnih centara širom Sjedinjenih Država, saopšteno je iz firme. Eksel trast je hipotekarni investicioni fond sa aktivom vrijednom oko 820 miliona dolara, koji ima filijale širom SAD. Mada je fokus kompanije isključivo na domaćem tržištu, saopšteno je da je počela da istražuje međunarodne šanse za prikupljanje sredstava.

Putovanje Meta Romnija u Rusiju svega nedjelju dana prije predsjedničkih izbora naglasilo je složen odnos između porodičnog posla i političke kampanje. Mit Romni je kritikovao predsjednika Obamu da je preblag prema Rusiji nazivajući je „našim političkim protivnikom broj jedan“ i obećavajući da će vladi predsjednika Vladimira Putina pokazati „veću petlju“ ukoliko bude izabran u utorak. Ovi komentari su izazvali uzbunu u Moskvi, gdje su pojedini analitičari kazali da će odnosi između dvije zemlje zahladiti ukoliko Romni bude izabran.

Mit Romni je kritikovao Putinovo gušenje opozicije kao i njegovo protivljenje strožim međunarodnim mjerama protiv Sirije i Irana. On je napadao Obamu zbog toga što nije učinio više kako bi odbranio ljudska prava u Rusiji i zbog potpisivanja sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Moskvom. Dok Kongres razmatra normalizaciju trgovinskih odnosa sa Moskvom, Romni je insistirao da takođe kazni ruske zvaničnike koji su prekršili ljudska prava, čemu se Obamina administracija opirala.

Povodom posjete njegovog sina Rusiji iz Romnijevog tabora su saopštili da nemaju komentar. Ruska ambasada u Vašingtonu je saopštila da nije upoznata sa posjetom. „Nijesmo dobili nikakvu informaciju o gospodinu Romniju i njegovoj posjeti Moskvi“, kazao je Jevgenij Koriško, portparol ambasade. „Nije nas obavijestio o posjeti“.

Međutim, dok je bio u Moskvi, Met Romni je kazao jednom ruskom poznaniku koji je u prilici da prenese poruku Vladimiru Putinu da uprkos retorici kampanje njegov otac želi dobre odnose ukoliko postane predsjednik, kazao je za Rojters izvor upoznat sa razgovorima. Met Romni je putovao u Moskvu sa Gerijem B. Sejbinom, predsjedavajućim i izvršnim direktorom Eksel trasta sa sjedištem u San Dijegu. Greg Dejvis, potpredsjednik firme kazao je da putovanje nije povezano sa kampanjom. „To je bezopasno putovanje“, kazao je Dejvis. „Ta posjeta je planirana već izvjesno vrijeme. Svako putovanje u vezi sa Ekselom je strogo privatno i nema nikakve veze sa bilo kakvim državnim poslovima“, kazao je on.

Bonus video: