UN: Udvostručeno gajenje opijuma u istočnoj Aziji

Gajenje opijuma je udvostručeno u jugoistočnoj Aziji u posljednjih šest godina, kao rezultat porasta potražnje heroina u Kini i ostalim zemljama regiona
171 pregleda 0 komentar(a)
Opijum, mak, Foto: Rojter
Opijum, mak, Foto: Rojter
Ažurirano: 31.10.2012. 12:58h

Porast potražnje heroina u Kini i ostalim zemljama regiona podstiče uzgajivače da sade više maka, navodi se u izvještaju kancelarije UN za drogu.

Potrošnja opijata u istočnoj Aziji i oblasti Pacifika predstavlja četvrtinu svjetskog tržišta prema izvještaju Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) objavljenom danas.

Samo Kina ima milion zavisnika od heroina, koji konzumiraju veći dio droge proizvedene u regionu.

UN navodi da je zbog porasta cijena između 2011. i 2012. površina zasađena makom porasla za 66 odsto u Laosu na 6.800 hektara, i za 17 odsto u Mjanmaru na 51.000 hektara. Mjanmar, bivša Burma, drugi je uzgajivač opijuma na svijetu poslije Avganistana.

"Uzgajanje maka se u toj oblasti dupliralo od 2006." uprkos uvjeravanjima vlada u Laosu, Mjamnaru i Tajlandu da su uništili skoro 25.000 hektara pod makom 2012. godine, navodi se u izvještaju.

UN procjenjuje da je prihod od proizvodnje maka u Mjanmaru i Laosu iznosio 431 milion dolara 2012. godine, što je za jednu trećinu više nego prethodne godine.

Zlatni trougao gdje se susreću Mjanmar, Tajland i Laos

Cijena jednog kilograma opijuma koji se kupuje od proizvođača dostigla je 1.800 dolara (1.400 eura) u Laosu i 520 dolara (400 eura) u Mjanmaru. Broj domaćinstava koja su uključena u gajenje maka se takođe povećao na 38.000 u Laosu i 300.000 u Mjamnaru. To ukazuje da seljaci u Mjanmaru, a posebno u državi Šan na sjeveroistoku neće odustati od gajenje maka osim ako ne nađu neku zamjenu za to, navodi UN.

Vlada Mjanmara usvojila je plan za iskorjenjivanje gajenja opijuma u zemlji do 2014. ali studija UNODC-a, nagovještava, na osnovu snimaka terena iz satelita i helikoptera, da taj cilj neće biti postignut.

U Mjanmaru se gaji 25 odsto svjetskog opijuma, a u Laosu tri odsto, navodi se u izvještaju.

Većina opijuma u Mjanmaru se preradi u heroin, oko pola toga ide za tržište u Kini, a ostatak je prodat u drugim zemljama jugoistočne Azije.

U izvještaju se navodi da je dobra vijest u slučaju Mjanmara da se kreće ka rješenju i da je vlada predsjednika Tein Šeina krenula u niz reformi. To što se zemlja otvorila takođe znači da međunarodne organizacije kao što je UN imaju bolji pristup tim oblastima.

Zlatni trougao gdje se susreću Mjanmar, Tajland i Laos je poznat po krijumčarenju opijuma i droge decenijama, navodi BBC.

Bonus video: