Završen hadž, 3,5 miliona vjernika u Meki bez incidenta

Ovogodišnji hadžiluk završen tako štp su posljednji vjernici danas učestvovali u ritualu kamenovanja koji se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu
132 pregleda 0 komentar(a)
Meka hadžiluk, Foto: Rojters
Meka hadžiluk, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.10.2012. 11:24h

Posljednje grupe muslimanskih hodočasnika završile su ovogodišnji ritual hadžiluka u Meki koji je prošao bez većih incidenata.

Saudijske vlasti čestitale su hodočasnicima, kojih je po zvaničnoj procjeni bilo 3,1 milion, na uspješnom hadžiluku ove godine i ukazale na to da je sve dobro prošlo iako je učestvovao i veliki broj saudijskih vjernika bez dozvole za hadžiluk.

"Sve je dobro prošlo", rekao je guverner Meke, princ Kaled Al-Fajsal, na konferenciji za štampu sinoć i dodao da je ovo bila najuspješnija sezona hodočašća do sada.

Saudijske vlasti navele su da je 120.000 policajaca i isto toliko pripadnika civilne zaštite, zdravstvenih radnika i drugih službi mobilisano na Svetim mjestima u Meki za hadžiluk, koji je najveće godišnje okupljanje vjernika na svijetu.

Posljednji vjernici danas su učestvovali u ritualu kamenovanja koji se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu, u gradu Mina kod Meke.

Većina vjernika juče je napustila Minu poslije obavljanja tog rituala. Da bi spriječili gužvu u Mini gdje je posljednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja da bi hodočasnici brže prolazili.

Nakon tog obreda, vjernici se vraćaju u Veliku džamiju u Meki da bi se pomolili okrenuti prema Ćabi, centralnom svetilištu islama koje se nalazi u centru Velike džamije.

Ćaba je zdanje u obliku kocke u koje je ugrađen Crni kamen, njen najsvetiji predmet.

Od Crnog kamena se prostire dva metara dugačak zid na koji se vjernici naslanjaju da bi dobili blagoslov. Nakon toga oni hodaju između Safe i Marve putem kojim je išla Agar, supruga proroka Avrahama, koja je prema predanju trčala između ta dva mjesta da traži vodu za svog sina Ismaela dok pod njenim nogama nije nastao izvor Zamzan.

Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza punoljetnih islamskih vjernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Bonus video: