Bivši optuženi za napade 11. septembra pisao Klintonovoj

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je jutros u Alžir, u okviru turneje tokom koje će posjetiti i BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku
2 komentar(a)
Klinton Avion, Foto: Rojters
Klinton Avion, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.10.2012. 10:52h

Lotfi Raiš, alžirski pilot i prvi optuženi za napade 11. septembra 2001. godine, koga je britansko pravosuđe oslobodilo optužbi, danas je u otvorenom pismu američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton tražio povlačenje potjernice za njim koju je izdao Vašington.

"Napisao sam knjigu u kojoj sam opisao svoj život. Vaše ministartvo pravde ima ogromne dosijee koji ne služe ničemu, pošto se zna da sam nevin", napisao je Lotfi Raiši u pismu objavljeniom u današnjem izdanju alžirskog dnevnika Sloboda (Liberte).

U pismu Hilari Klintion, koja će danas u posjetiti Alžir, Raiši je naveo da su svi sudski procesi "širom svijeta" okončani u njegovu korist, ali da se uprkos tome SAD oglušuju o istinu.

Lotfi Raiši rođen je 1974. godine u Alžiru, a u vrijeme napada 11. septembra 2001. godine živio je u Velikoj Britaniji.

On je zajedno sa bratom i djevojkom, stjuardesom Er Fransa (Air France) uhapšen deset dana poslije napada 11. septembra pod optužbom da je 19 kamikaza, koji su učestvovali u napadima, učio da voze avione.

Njegova djevojka i brat ubrzo su pušteni na slobodu, ali je on u pritvoru ostao četiri mjeseca, tokom kojih je bio ispitivan, da bi na kraju bio oslobođen optužbi.

Potjernica za njim, koju je izdao Vašington, je međutim i dalje na snazi, zbog čega on ne može da putuje van svoje zemlje.

Naglašavajući da pismo koje je uputio Klintonovoj nije ni "jadikovanje", niti zahtjev, Raiši je napisao da samo želi da bude "slobodan", i da ima mogućnost da "putuje po cijelom svijetu".

Klintonova nudi podršku u borbi protiv Al Kaide

Hilari Klinton će u Alžiru razgovarati sa predsjednikom Alžira Abdelazizom Buteflikom i šefom alžirske diplomatije Muradom Medelsijem.

Zvaničnik Stejt departmenta je u avionu za Alžir najavio da će na susretima biti riječi o situaciji na sjeveru Malija, koji je pod kontrolom islamskih ektremista.

Kako je javila agencija Frans pres, on je rekao da je Alžir važan partner SAD u borbi protiv terorističke organizacije Al-Kaida u islamskom Magrebu.

Agencija navodi da bi tokom četvoročasovne posjete Aližru, Hilari Klinton od predsjednika Buteflike mogla da zatraži podršku za eventualnu intervenciju protiv ekstremista na sjeveru Malija.

Alžir je na početku krize u susjednom Maliju, sa kojim dijeli skoro 1.400 kilometara granice, bio protiv međunarodne vojne intervencije.

Strahujući da može da dođe do "destabilizacije" alžirske pogranične oblasti u kojoj živi oko 50.000 Tuarega, Alžir ne odbacuje mogućnost vojne intervencije, iako se zalaže za pregovore.

U eventualnoj vojnoj akciji alžirske snage ipak ne bi učestvovale.

Mali, oko 20 godina jedna od najstabilnijih demokratskih država na zapadu Afrike, u krizi je poslije državnog udara koji se dogodio 22. marta, nakon kojeg su tuareška plemena krenula u pobunu s namjerom da na sjeveru uspostave nezavisnu državu.

Njima su se pridružili islamisti, koji u Maliju žele da uvedu šerijatski zakon.

Bonus video: