Uragan Sendi pogodio Bahame, 21 žrtva širom Kariba

Uragan Sendi protutnjao je Bahamima rano jutros, nakon što je širom Kariba usmrtio 21 osobu. Velika opasnost sada prijeti većem dijelu istočne obale SAD, do koje će, kao tzv. "super oluja", stići sljedeće sedmice
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 15:40h

Sendi je sinoć oslabio u uragan prve kategorije, pošto je prethodnog jutra pogodio Kubu, gdje je u istočnim provincijama Santjago i Gvantanamo poginulo 11 ljudi.

Ovo je najsmrtonosnija oluja na Kubi od jula 2005. godine, kada je uragan Denis usmrtio 16 ljudi i nanio veliku materijalnu štetu.

Od posljedica nevremena u srijedu je stradala i jedna osoba na Jamajci, a još 10 na Haitiju, gdje su obilne kiše izazvale poplave, i gdje je zbog katastrofalnog zemljotresa od prije dvije godine i dalje raseljeno više od 370.000 ljudi, javio je AP.

Uragan je počupao električne vodove, poplavio puteve i odsjekao komunikaciju na Bahamima, do kojih je došao kao uragan druge kategorije, a na glavnom ostrvu Nju Providens otvoreno je 20 skloništa.

Kasno sinoć maksimalni udari vjetra dostizali su jačinu od 150 kilometara na čas a uragan se kretao u pravcu sjever-sjeverozapad.

Meteorolozi sada upozoravaju da će se Sendi vjerovatno spojiti sa zimskom olujom i kao snažna oluja pogoditi istočnu obalu SAD sljedeće sedmice.

Prognoze ukazuju da bi posljedice ovog nevremena mogle da se osjete duž čitave atlantske obale SAD, od Floride do Mejna, a unutar kontinenta do Ohaja.

Galerija

Bonus video: