Sevil je samo dio slagalice: U mreži pedofila u Britaniji i bivši premijer?

Trojica ljekara su prijavljena u posljednje dvije nedjelje, a prijavile su ih žrtve koje ih povezuju sa Sevilom, piše Gardijan
10 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 18:56h

Istraga o seksualnom zlostavljanju od strane BBC voditelja Džimija Sevila je dovela do neočekivanih detalja.

Skotland Jard je identifikovao više od 200 mogućih žrtava, ali se sumnja da su u zlostavljanju učestvovali i doktori, koji su bili u istim bolnicama u isto vrijeme kao i Sevil.

Trojica ljekara su prijavljena u posljednje dvije nedjelje, a prijavile su ih žrtve koje ih povezuju sa Sevilom, piše Gardijan.

Laburista Tom Votson je kazao da je u Britaniji godinama djelovala mreža pedofila u kojoj su bili i uticajni politčari, a britanski mediji nagađaju da je mislio na bivšeg premijera Edvarda Hita i šefa kabineta Margaret Tačer, Pitera Morisona.

Votson je inače dao veliki doprinos istrazi protiv Ruperta Mardoka zbog prisluškivanja, zbog koje je ugašen Mardokov tabloid "Njuz of d vorld", a sudski procesi i dalje traju.

Prašina se neće sleći

Prašina koja se podigla oko Savila je najveća kontroverza koja je pogodila BBC od kako je generalni direktor i predsjedavajući ove kuće podnio ostavku 2004. nakon istrage koja je pokazala da je pogrešno objavljeno da je bivši premijer Toni Bler „preuveličavao“ obavještajne izvještaje da bi opravdao invaziju na Irak 2003.

BBC, koji ima specijalno mjesto za Britance i koji se finansira kroz porez gledaocima, pod sve većim je pritiskom od kako je konkurentski kanal ITV objavio navodne Savilove zločine prije tri nedjelje.

Aspekat koji je nanio najviše štete Entvistlu i visokim zvaničnicima je optužba da je slična istraga ekipe programa BBC „Njuznajt” obustavljena nekoliko mjeseci nakon Savilove smrti u oktobru 2011, jer su u okviru božićnog programa planirane emisije u kojima je slavljen njegov život i dobrotvorni rad.

Premijer Dejvid Kameron je kazao u ponedjeljak da izgleda da BBC stalno mijenja razloge zašto je odustao od te priče i da treba da odgovori na ozbiljna pitanja.

Galerija

Bonus video: