Iran navodno postavio centrifuge u podzemno postrojenje

Iran je navodno završio postavljanje centrifuga u svoje podzemno nuklearno postrojenje, kažu zapadne diplomate
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 16:48h

Prema tvrdnjama nekih zapadnih Iran je bitno unaprijedio tehničke uslove za obogaćivanje uranijuma do nivoa koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Po mojim saznanjima, oni su tamo ugradili sve centrifuge", rekao je neimenovani diplomata.

Riječ je o postrojenju "Fordow", izgrađenom unutar planine kako bi bilo zaštićeno od vazdušnih napada kojima prijete Izrael i zapadne zemlje, gdje Iran navodno obogaćuje uranijum na koncentraciju od 20 posto, za koji u Iranu tvrdi da im treba za upotrebu u medicini.

Kineski gigant "Huawei" nudio američku tehnologiju Iranu

Uprkos sankcijama koje su nametnute Islamskoj Republici Iran, kineska kompanija "Huawei Technologies Co Ltd" pokušala je preko svog iranskog partnera da proda sankcijama zabranjenu američku opremu, pokazuju dokumenti na koje se poziva Rojter i piše da je Kina postala sporedni ulaz za isporuku američke opreme Iranu.

Kada je doznao da je riječ o proizvodima koji podliježu sankcijama, iranski mobilni operater otkazao je ugovor s "Huawei"-jem.

Drugi svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, "Huawei" u neke svoje sisteme ugrađuje proizvode američke kompanije "Andrew LLC", piše Rojter na osnovu dokumenata koje je dobio na uvid.

Sjedinjene Države godinama zabranjuju prodaju američke tehnologije Iranu u sklopu sankcija nametnutih toj zemlji zbog njenog nuklearnog programa za koji smatraju da je paravan za razvoj nuklearnog oružja.

Soda Gostar Persian Vista, iranski zastupnik "Huaweij"-a, ponudio je prošle godine na prodaju antene "MTN Irancell 36" koje proizvodi "Andrew LLC". Istraga nadležnog američkog tijela ukazala je na grešku koja je ispravljena pa su Iranu isporučeni sistemi u koji su ugrađene njemačke komponente, piše Rojter.

Ta novinska agencija tvrdi da je više puta dokazala kako je Kina postala sporedni ulaz za isporuku zabranjene američke računarske opreme Iranu.

Rojter podsjeća na slučaj kineske kompanije "ZTE Corp." koja je prodala ili potpisala prodaju miliona dolara vrijedne američke računarske opreme kompaniji "Telecommunication Co. Iran".

I Južnoafrička grupa MTN, u čijem je vlasništvu 49 posto kompanije "MTN Irancell" u Iranu, isporučivala je američku računarsku opremu preko partnera u Iranu i na Bliskom istoku, tvrdi Rojter.

Galerija

Bonus video: