Palestinska ambasada: Zar palestinsko civilno stanovništvo nema pravo da bude zaštićeno?

Prvog juna 2018. godine Savjet bezbjednosti UN-a nije usvojio rezoluciju koja se odnosila na nedavno nasilje i urgentnu potrebu za zaštitom palestinskog civilnog stanovništva, uprkos podršci većine članica, a zbog veta koje je stavila stalna članica
0 komentar(a)
palestina dječak, Foto: Ambasada Palestine
palestina dječak, Foto: Ambasada Palestine
Ažurirano: 13.06.2018. 13:39h

Poslije 51 godine izraelske vojne okupacije, palestinsko društvo je obilježeno intenzivnom nesigurnošću ljudi, raseljavanjem i patnjom koju trpi civilno stanovništvo u okupiranoj Palestini, uključujući Istočni Jerusalim i Gazu, saopšteno je iz palestinske ambasade.

"Gaza je pod jedanaestogodišnjom blokadom i neprekidnim izraelskim vojnim agresijama što je traumatizovalo stanovništvo i uzrokovalo tešku društveno-ekonomsku deprivaciju. Od 30. marta, kriza se produbila i do danas je ubijeno 125 Palestinaca uključujući 15 djece, a 14.000 je ranjeno od strane okupatora", kazali su iz ambasade.

Oni podsjećaju da prvog juna 2018. godine Savjet bezbjednosti UN-a nije usvojio rezoluciju koja se odnosila na nedavno nasilje i urgentnu potrebu za zaštitom palestinskog civilnog stanovništva, uprkos podršci većine članica, a zbog veta koje je stavila stalna članica.

"Palestinsko rukovodstvo je odlučilo da ne odustane od pravne i diplomatske inicijative kako bi se spriječilo da budu počinjeni novi masakri od strane Izraela protiv palestinskog naroda. Zato će danas Generalna skupština UN-a glasati za sličnu rezoluciju koja poziva na zaštitu palestinskih civila. Nacrt rezolucije, kako je prikazano, je balansiran tekst koji je stigao nakon ekstenzivnih pregovora sa svim državama članicama UN-a. Cilj nacrta je unaprijediti razmatranje mjera kako bi se obezbijedila očajnički potrebna zaštita palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom. Ovo je striktno urađeno u okviru međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo i ljudska prava. Ovaj ozbiljan i hitan cilj ne treba politizovati kao što to pokušava jedna strana", navode iz ambasade Palestine.

Bonus video: