Saudijska Arabija zarađuje milijarde od hadža

Hadž je jedan od pet stupova islama i obaveza vjernika, pod uslovom da je musliman finansijski i fizički spreman za njega
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 15:55h

Milioni muslimana iz svih sfera života odlaze u Saudijsku Arabiju na hadž, sa ciljem obavljanja određenih obreda, u određeno vrijeme i pod određenim uslovima.

Taj događaj je tokom posljednjih godina postao unosan posao. Mnogi hodočasnici, međutim, pokušavaju da se izbore sa svojim novčanicima.

Muhamed Zajan, 53-godišnji hodočasnik iz Tunisa, čekao je čitav život na obavljanje ove vjerske obaveze koja nije besplatna.

"Potrošio sam oko 6.000 dolara na moj hadž", kaže on, zahvalan bogu što mu je omogućio da uštedi taj novac i tužan što nije hadž mogao da priušti i svojoj ženi i sinu.

Milioni ljudi koji se u Meku slivaju svake godine donose milijarde Saudijskoj privredi.

Restorani, putničke agencije, aviokompanije, te mobilni operatori tokom hadža zarađuju ogromne količine novca, koji vlada oporezuje.

Procjenjuje se da je tokom deset dana tog događaja prošle godine generisano 10 milijardi dolara.

U ovaj sektor ulažem posljednjih 35 godina. Sjećam se kad sam prodao prvi metar zemljipta - cijena je tada bila 3 dolara, sada je dostigla 22.000 dolara

Vlasnici hotela u blizini glavne džamije noć naplaćuju 700 dolara.

"U ovaj sektor ulažem posljednjih 35 godina. Sjećam se kad sam prodao prvi metar zemljipta - cijena je tada bila 3 dolara, sada je dostigla 22.000 dolara", kaže Mohamed Saed al Jahni, jeda od tajkuna iz Meke.

U drevnom gradu viševjekovne zgrade ustupaju mjesto luksuznim hotelima, koji cjenovno nisu pristupačni za velik broj hodočasnika.

Još jedan unosan posao je prodaja suvenira tokom hadža. Zvanične procjene tog unosnog posla ne postoje, ali se vjeruje da se od prodaje suvenira svake godine zarade stotine miliona dolara.

Suveniri u Meki često koštaju jako mnogo, iako većina proizvoda poput molitvenih prostirki i tespiha (brojanica) je proizveden u Kini, a ne u Meki

"To su blagoslovljeni suveniri", kaže on.

Suveniri u Meki često koštaju jako mnogo, iako većina proizvoda poput molitvenih prostirki i tespiha (brojanica) je proizveden u Kini, a ne u Meki.

Ipak, Abdel Rahman kaže da osjeća veliko duhovno olakšanje kada svoj novac troši u Meki.

"Kupujući pomažemo našu braću da zarade", kaže on.

Hadž je jedan od pet stupova islama i obaveza vjernika, pod uslovom da je musliman finansijski i fizički spreman za njega. Njime se već 1.400 godina pokazuje jedinstvo muslimana i njihova posvećenost Alahu.

Koliko god da košta, vjernici neće odustati od odlaska u Meku. Oni jednostavno ne mogu da učine hadž negdje drugo na svijetu...

Bonus video: