Osvojen Bani Valid, posljednje utočište Gadafijevih pristalica

Jedinice iz Misrate slomile su otpor boraca iz Bani Valida i umarširale u centar grada. Grad u potpunom haosu, milicije pljačkaju grad i pale kuće. Tripoli ćuti. Bombardovanje nekih djelova grada još traje
0 komentar(a)
Bani Valid, Libija, Foto: Rojters
Bani Valid, Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.10.2012. 15:43h

Paljbom iz automatskih pušaka, borci iz Misrate proslavljaju pad Bani Valida, grada koji su opsjedali prethodnih nedjelja s namjerom da osvete smrt Omrana Šabana, čovjeka koji je uhvatio Moamera Gadafija, ali je, kasnije, nakon što je otet, umro od posljedica mučenja u Bani Validu.

Bani Valid, grad od nekih 100.000 stanovnika, je u potpunom rasulu jer su jedinice iz Misrate počele da pljačkaju i pale kuće navodno posljednjih pristalica Gadafijevog režima. Sa oboda grada se i dalje čuju eksplozije granata.

Prethodnih dana, milicije iz Misrate su grad zasipale vatrom iz oklopnih vozila, topova i raketnih bacača, a svjedoci tvrde da su u nekoliko navrata koristili i ogromne količine suzavca ne bi li lokalne jedinice istjerali sa položaja.

Najmanje 25.000 stanovnika ovog grada pobjeglo je od borbi u posljednjih nekoliko dana, a broj mrtvih se mjeri u stotinama.

Vlasti u Tripoliju su, istovremeno, saopštile da je tokom akcije u Bani Validu uhapšen veliki broj ljudi osumnjičen za ratne zločine, kao i izvjestan broj "stranih boraca".

Bonus video: