Ministar pravosuđa podnio ostavku zbog veze sa mafijom

Tanaka (74) je priznao da je bio posrednik u sklapanju braka sina jednog od vođa jakuza i da je bio na zabavi koju je organizovao šef mafije u Jokohami
0 komentar(a)
Keišu Tanaka, Foto: Wsj.com
Keišu Tanaka, Foto: Wsj.com
Ažurirano: 23.10.2012. 07:50h

Novi japanski ministar pravosuđa Keišu Tanaka podnio je ostavku pošto je priznao da je u prošlosti bio u vezi sa lokalnom mafijom, jakuzama.

Tanaka (74), koji je danima odolijevao pozivima da izađe iz vlade, na kraju je predao ostavku premijeru Jošihiku Nodi.

"Noda je prihvatio ostavku, iako je razočaran", rekao je na konferenciji portparol vlade Osamu Fujimura.

Fujimura je kazao da je Tanaka otišao iz zdravstvenih razloga, ali su japanske novine ostavku pripisale vezama koje je prije održavao sa jakuzama.

Kako prenosi agencija AFP, Tanaka, koji je na mjesto ministra pravosuđa imenovan 1. oktobra, priznao je nakon 12 dana da se prije 30-ak godina sastajao sa jakuzama, nakon teksta objavljena u nedjeljniku "Shukan Shinsho".

Naime, priznao je da je bio posrednik u sklapanju braka sina jednog od vođa jakuza i da je bio na zabavi koju je organizovao šef mafije u Jokohami.

Afera dolazi u nezgodnom trenutku za vladu lijevog centra Jošihika Node koja ionako loše stoji u anketama uoči parlamentarnih izbora.

Jakuze u Japanu nisu službeno zabranjeni, ali su, poput italijanske mafije i kineskih trijada, umiješani u krijumčarenje droge, prostituciju, reketarenje, korupciju...

Bonus video: