Milicije iz Misurate zasipaju granatama Bani Valid

Milicije iz Misurate zasipaju granatama grad Bani Valid, opravdavajući novu ofanzivu željom da "očiste" poslednje uporište pristalica Gadafijevog režima
0 komentar(a)
Bani Valid Libija, Foto: Rojters
Bani Valid Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.10.2012. 14:56h

Osvetničke snage milicija iz Misrate odgovorne su za smrt najmanje tridesetak stanovnika Bani Valida, koji su već pune tri sedmice u potpunom obruču "osvetničkih snaga", koji svoje napade opravdavaju kao osvetu za smrt Omrana Šabana, čovjeka koji je uhvatio Moamera el Gadafija.

Borci iz Misrate bombarduju grad višecjevnim raketnim bacačima, dok iz Bani Valida danima bježe civili, pokušavajući da izbjegnu neminovan upad milicija u sam grad.

Ubijen čovjek koji je uhvatio Gadafija >>>

Do raspada sistema je došlo kada je vlada u Tripoliju ovlastila milicije da uhvate osobe odgovorne za smrt Omrana Šabana, koga je pred smrt zarobila i mučila neidentifikovana grupa iz Bani Valida.

Da stvar bude gora, osobe za koje Tripoli misli da su odgovorne za maltretiranje Omrana Šabana su, još prije desetak dana, napustile Bani Valid, pa ofanziva na taj grad, suštinski, predstavlja plemenski rat do istrebljenja plemena Varfala.

Stotine stanovnika Tripolija i Bengazija protestovale su zbog te ofanzive, a u Bengaziju su demonstranti upali i demolirali lokalnu televizijsku stanicu. U prijestonici su pokušali da uđu u zgradu parlamenta, ali ih je straža rastjerala pucnjima u vazduh.

Zbog nasilja u Bani Validu reagovao je i šef UN Ban Ki Mun, koji je zatražio da se problemi riješe mirnim putem.

Vlasti u Tripoliju, istovremeno, već danima izbjegavaju da govore o Hamisu Gadafiju i Musi Ibrahimu, čiju su smrt, odnosno, hvatanje slavodobitnički obznanili prije dva dana.

Bonus video: