I ove godine više od dva miliona vjernika u Meki

Više od milion i po vjernika već je doputovalo u Saudijsku Arabiju, gdje će im se u hadžiluku, islamskom hodočašću ka Meki, pridružiti oko 750.000 Saudijaca
141 pregleda 3 komentar(a)
Meka, hadžiluk, Foto: Rojters
Meka, hadžiluk, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.10.2012. 11:32h

Više od dva miliona muslimana svake godine učestvuje u hadžiluku, jednom od stubova islama. Svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk.

Svaka muslimanska zemlja ima pravo na kvotu od 1.000 vjernika na svaki milion stanovnika za dolazak u Saudijsku Arabiju. Iz Indonezije, kao najmnogoljudnije muslimanske zemlje, u Meku dolazi oko 200.000 vjernika.

Saudijske vlasti su uzdvojile 1,1 milijardu rijala (oko 292 miliona dolara) za obezbjeđivanje infrastrukture u Mini, Muzdelifi i Arafatu, gradovima u okolini Meke, u kojima se na svojim obredima okupljaju vernici. U okviru civilne zaštite će biti mobilisamo 25.700 agenata, uz podršku 6.600 vozila i 19 helikoptera.

Najmanje 1.500 kamera postavljeno je za video nadzor oko Velike džamije u Meki, a nedaleko od mjesta okupljana vjernika otvoreno je 29 policijskih punktova. Ljekarske ekipe koje će dežurati za vrijeme praznika čini 20.000 medicinskih radnika, među kojima 320 ljekara specijalista. Hodočasnicima će na usluzi biti više od 170 ambulantnih vozila.

Za boravak i prevoz hodočasnika u Saudijskoj Arabiji biće zaduženo oko 12.000 vodiča, među kojima ima i muškaraca i žena.

Oko 2,2 miliona boca sa vodom iz čuvenog Zemzem bunara u dvorištu Velike džamije u Meki biće obezbijeđeno za vjernike ove godine.

Vjernike iz Saudijske kraljevine hodočašće košta između 6.000 rijala (1.600 dolara) i 22.000 rijala (5.867 dolara), dok vjernici iz inostranstva plaćaju cijenu koja je određena u zemlji iz koje dolaze.

Medijska podrška tokom hadžiluka obezbijeđena je na 32 jezika.

Glavno godišnje hodočašće u Meki je uvijek uoči Kurban bajrama. Ove godine se, prema saudijskom tumačenju, Kurban bajram, koji se naziva i hadžijski, slavi u četvrtak 25. oktobra. Zemlje koje prihvataju turski metod utvrđivanja izlaska mladog Mjeseca slave Kurban bajram u petak, 26. oktobra.

Saudijci ne dozvoljavaju Sirijcima hadžiluk u Meku

Saudijska Arabija zabranila je ulazak u zemlju Sirijcima koji su krenuli na hadžiluk u Meku, prenijeli su prije nekoliko dana sirijski državni mediji.

"Visoki sirijski komitet za hadžiluk je objavio da obustavlja hodočašće ove godine zbog nemogućnosti da postigne dogovor sa saudijskim vlastima", navela je zvanična novinska agencija SANA, prenosi AFP.

Sirijski komitet je "preduzeo sve neophodne korake za sezonu hadžiluka 2012, ali relevantno ministarstvo u Saudijskoj Arabiji nije dalo saglasnost kao što to radi svake godine", prenijela je SANA.

Odluka da se suspenduje sirijsko učešće u svetom hodočašću, što Saudijska Arabija još nije potvrdila, bila bi posljednja u nizu poteza Rijada usmjerenih protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

Saudijska Arabija i druge naftom bogate zemlje Persijskog zaliva otvoreno traže povlačenje Asada s vlasti i izražavaju podršku sirijskim pobunjenicima.

Početkom avgusta, opozicioni Sirijski nacionalni savjet je potvrdio da Saudijska Arabija i Katar snabdjevaju sirijske pobunjenike lakim naoružanjem.

Bonus video: