okončati oslobađanje

Libija: Bani Valid, posljednja tvrđava Gadafijevog režima

Vlasti su iz predostrožnosti preduzele mjere kako bi spriječile svaki pokušaj napada Gadafijevih sljedbenika na prvu godišnjicu smrti bivšeg libijskog vođe
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 02:43h

Godinu dana nakon smrti Moamera Gadafija, oslobađanje zemlje od njegovog režima još nije okončano, ocijenio je predsjednik libijskog parlamenta Mohamed el-Megarjef.

"Oslobođenje zemlje nije potpuno u nekim regionima", kazao je El-Megarjef i posebno izdvojio grad Bani Valid, jedno od posljednjih uporišta bivšeg režima u kojem se posljednjih dana vode borbe.

Predsjednik libijskog parlamenta iznio je neslavan bilans perioda poslije Gadafija i istakao "kašnjenje i nemar" u formiranju vojske i policije i uspostavljanju kontrole oružja.  

El-Megarjef je naveo i da kasni i reforma pravosuđa, kao i napori za nacionalno pomirenje.  

"Ta situacija", ocijenio je, "dovela je do nezadovoljstva i tenzije među različitim elementima društva, kao i širenja haosa, nereda i korupcije, što je opet prouzrokovalo slabost u radu različitih vladinih službi", kazao je El-Megarjef. 

Gadafi je iza sebe ostavio teško nasljeđe - državu bez institucija, marginalizovanu vojsku i svoje pristalice koje optužuju da koče demokratski proces u Libiji

Gadafi je iza sebe ostavio teško nasljeđe: zemlju bez institucija, marginalizovanu vojsku i svoje pristalice koje optužuju da koče demokratski proces u Libiji.

Vlasti su iz predostrožnosti preduzele mjere kako bi spriječile svaki pokušaj napada Gadafijevih sljedbenika na prvu godišnjicu smrti bivšeg lidera.

Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011. godine.

Preporučujemo za Vas