Japanski ministar pravde podnosi ostavku zbog veza sa mafijom

Tanaka, čije ministarstvo nadgleda i rad sudova, izvinio se zbog toga ali je insistirao da neće da podnese ostavku
2 komentar(a)
Keišu Tanaka, Foto: Scmp.com
Keišu Tanaka, Foto: Scmp.com
Ažurirano: 19.10.2012. 13:00h

Japanski ministar pravde Keisu Tanaka, koji je postavljen prije 18 dana, podnijeće ostavku na tu dužnost, objavili su danas mediji, nakon što je ministar priznao da je imao veze sa organizovanim kriminalom.

Tanaka je uveden u vladu prije maje od tri nedjelje u nastojanju da s novim ljudima i osvježenjima premijer Jošihiko Noda popravi rejting svoje uzdrmane administracije.

Međutim, on je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio provodadžija za jednog poznatog člana jakuza.

Tanaka, čije ministarstvo nadgleda i rad sudova, izvinio se zbog toga ali je insistirao da neće da podnese ostavku.

"Neću da odem. Veza sa kriminalcima je decenijama stara priča", rekao je Tanaka u četvrtak.

Tanaka, čije ministarstvo nadgleda i rad sudova, izvinio se zbog toga ali je insistirao da neće da podnese ostavku

Međutim, jedan uticajniji član Demokratske partije Japana poručio je da Tanaka treba da podnese ostavku i da je rekao premijeru da oni "više ne mogu da štite Tanaku", objavio je list Jomijuri šimbun.

Jakuze nisu zabranjene u Japanu, ali kao i italijanska mafija i kineske trijade, oni su umiješani u razne nedozvoljene poslove uključujući trgovinu drogom, prostituciju, pranje novca i građevinsku korupciju.

Tanaka je danas propustio da dođe na sjednicu vlade zbog "zdravstvenih problema", rekao je sekretar vlade Osamu Fuđimura, bez navođenja detalja.

Na televizijskim snimcima ministar je prikazan kako ga opsijedaju novinari kojima je ponovio da se neće povući, prenio je AFP.

Ipak japanska štampa i televizije, koji su obično dobro obaviješteni o političkim dešavanjima, nekada i više od lica o kojima se radi, jedinstveni su o Tanakinom neposrednom padu.

Očekivani odlazak Tanake naneće novi udarac premijeru Nodi koji je već suočen sa smanjenjem većine i prijetnjama opozicije da će blokirati važan zakon o izdavanju obveznica, bez kojih bi vlada ostala bez para.

Bonus video: