Sirija: U napadu vladinih snaga 49 mrtvih

Dopisnik francuske agencije, koji je posjetio jednu poljsku bolnicu u ovom gradu, vidio je najmanje 32 tijela uvijena u bijele čaršave, uključujući tijela šestoro djece i mnoge raskomadane leševe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 09:31h

Najmanje 49 ljudi, uključujući 23 djece, ubijeno je u vazdušnom napadu vladinih snaga na pobunjenički grad Maaret al-Numan, na sjeveru Sirije, izjavili su danas pripadnici spasilačkih ekipa za agenciju Frans pres.

Spasioci tvrde da su u jučerašnjim napadima u ovom strateški važnom gradu uništene dvije stambene zgrade i jedna džamija, a među ubijenima je i jedna devetomjesečna beba.

Dopisnik francuske agencije, koji je posjetio jednu poljsku bolnicu u ovom gradu, vidio je najmanje 32 tijela uvijena u bijele čaršave, uključujući tijela šestoro djece i mnoge raskomadane leševe.

Maarat al-Numan, grad koji su pobunjenici zauzeli 9. oktobra, nalazi se na autoputu koji povezuje Damask s najvećim sirijskim gradom i trgovinskim centrom Alepom.

Avioni sirijskog režima već nekoliko dana nastoje da razbiju blokadu autoputa, zbog koje vojna pojačanja ne mogu da dođu do Alepa, gdje se već tri mjeseca vode žestoke borbe. Juče je bačeno najmanje 10 bombi na istočna predgrađa Maaret al-Numana, u blizini jedne vojne baze koja je bila na žestokom udaru pobunjenika.

Davutoglu poziva na primirje u Siriji uoči Kurban Bajrama

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu pridružio se danas pozivima sirijskoj vojsci i pobunjenicima na prekid vatre tokom četvorodnevnog islamskog praznika Kurban bajram, koji počinje 26. oktobra.

On je izjavio da sukobljene strane treba da teže sklapanju primirja koje će trajati i poslije velikog islamskog praznika, kao i da sirijska vojska treba da prva položi oružje "odmah i bez preduslova".

Na primirje takođe pozivaju zvanični Iran i Irak, kao i međunarodni izaslanik za Siriju El Ahdar el Ibrahimi. Sirijska strana tvrdi da želi primirje, ali da pobunjenici nemaju jedinstveno vođstvo koje može prihvatiti prekid vatre.

Galerija

Bonus video: