Sirija: 28.000 ljudi se vodi kao nestali

Jedna sirijska organizacija za ljudska prava je objelodanila da je u toj zemlji od početka konflikta nestalo oko 80.000 ljudi
0 komentar(a)
izbjeglice, Sirija, Foto: Telegraph.co.uk
izbjeglice, Sirija, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 18.10.2012. 17:10h

Najmanje 28.000 Sirijaca se vode kao nestali nakon što su ih režimske snage otele u posljednjih 19 meseci pobune protiv predsjednika Bašara al Asada.

Kako je javila agencija Rojters, opoziciona grupa Avaaz je, pozivajući se na izjave aktivista za ljudska prava i članova porodica, saopštio da su snage lojalne Asadu sijale strah širom Sirije, otimajući građane sa ulica i mučeći ih.

Na video snimku koji je Avaaz proslijedio uz saopštenje, prikazana su dva vojnika kako zaustavljaju muškarca i ženu, prisiljavaju ih da legnu na zemlju i zatim ih odvlače iz kadra.

Na snimku je, takođe, prikazan muškarac koji tvrdi da je njegova supruga oteta prije šest mjeseci u distrikt Baba Amr, u oblasti Homs.

"Cio život sam proživio s njom. Nestala je. Nemam više nade. Svugdje smo je tražili. Moja djeca me uvek pitaju: Gdje je mama?", kaže muškarac na snimku.

Kako se dodaje u saopštenju Avaaza, mreže koja pomaže opozicionim aktivistima u Siriji i u drugim djelovima svijeta, jedna sirijska organizacija za ljudska prava je objelodanila da je u toj zemlji od početka konflikta nestalo oko 80.000 ljudi.

Agencija Rojters nije, međutim, mogla da provjeri ovu informaciju.

Prema podacima aktivista za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv Asadovog režima, u Siriji je život izgubilo oko 30.000 ljudi.

Bonus video: