Iz Fokskona priznali da su zapošljavali djecu od 14 godina

Aktivisti su optužili Fokskon, ali i druge velike fabrike u Kini da koriste učenike kao jeftinu radnu snagu
0 komentar(a)
Fokskon, Foto: Cbc.ca
Fokskon, Foto: Cbc.ca
Ažurirano: 17.10.2012. 08:56h

Fokskon, fabrika u kojoj se proizvode Eplovi proizvodi, priznao je da su u kineskoj fabrici zapošljavali djecu, a najmlađi radnici imali su 14 godina. Ovo kršenje zakona je posljednji sporni slučaj za ovu fabriku.

Aktivisti za prava radnika optužili su Fokskon, ali i druge velike fabrike u Kini da koriste učenike kao jeftinu radnu snagu na proizvodnim linijama gdje je teško privući mlade i odrasle radnike zbog nisko plaćenog posla.

Fokskon je u fabrici u gradu Jantaiju otkrio radnike mlađe od 16 godina, što je zakonsko ograničenje. Istraga je pronašla radnike stare između 14 i 16 godina koji su tamo bili tri nedjelje. Iz kompanije kažu kako je ovo kršenje državnih zakona, ali i prakse kompanije i da su odmah poduzeli mjere djecu vrate u škole.

Nisu proizvodili djelove za Epl

Fokskon je najveći dobavljač Epla, a radi i za Del, Soni, HP. Fabrika u Jantaiju nije proizvodila djelove za Epl, piše Rojters.

Fokskon i Epl bili su primorani da poboljšaju uslove u fabrikama koje proizvode većinu iPhonea i iPada

Iz kompanije kažu kako nisu našli slična kršenja zakona u drugim fabrikama, a uvjeravaju da će sarađivati sa lokalnim vlastima da se školama koje su upletene u ovaj slučaj zabrani učešće u programu stažiranja.

Fokskon i Epl bili su primorani da poboljšaju uslove u fabrikama koje proizvode većinu iPhonea i iPada nakon niza slučajeva kršenja prava radnika, a prošlog mjeseca u jednoj od fabrika izbili su nemiri.

Bonus video: