Svaki osmi stanovnik planete gladan

Na Svjetski dan hrane u svijetu je 870 miliona ljudi gladno. Međutim, neuhranjenih je daleko više, najmanje 1,5 milijardi. Subsaharska Afrika i dalje je najteže pogođena glađu
1 komentar(a)
Glad sahara, Foto: Un.org
Glad sahara, Foto: Un.org
Ažurirano: 16.10.2012. 10:03h

Ujedinjene nacije danas obilježavaju Svjetski dan hrane, 16. oktobar, u trenutku kada broj gladnih u svijetu premašuje 870 miliona.

Taj broj prešao bi i milijardu i po kada bi obuhvatao nedostatak hranljivih sastojaka od suštinskog značaja za fizički i psihički razvoj djece, ocijenio je specijalni izvjestilac UN za pravo na hranu Olivije de Šuter.

Kada bi se mjerila neuhranjenost, a ne glad, ne deficit kalorija već osnovnih hranljivih elemenata za razvoj djece, kao što su jod, gvožđe, vitamini, broj bi bio znatno veći - najmanje 1,5 milijardi

Kada cijene hrane rastu, kao što je bio slučaj proteklog ljeta zbog suše i slabije žetve u SAD, najsiromašiji jedu još manje.

"Ne samo da imaju manje obroka, već su oni i manje raznovrsni", objasio je zvaničnik UN.

Subsaharska Afrika i dalje je najteže pogođena glađu i u njoj je broj gladnih rastao kada je u Aziji, Latinskoj Americi i Okeaniji opadao.

Investicije u poljoprivredu smanjene su u posljednjih 20 godina u svijetu, sa 20 odsto ukupnih ulaganja 1980-ih godina na svega 4 odsto koliko se izdvaja danas.

U sjedištu Organizacije UN za hranu u Rimu danas se održava okrugli sto na kojem će učestvovati predstavnici četrdesetak zemalja, među kojima je oko 20 ministara.

Bonus video: