Više od 100.000 izbjeglih iz Sirije

Broj Sirijaca koji su izbjegli u Tursku premašio je cifru od 100.000, pokazuju danas objavljeni podaci
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 10:22h

Ukupno 100.363 izbjeglica zvanično je smješteno u 13 kampova na jugoistoku Turske, saopštila je Direkcija za vanredne situacije turskog premijera.

Riječ je o zvaničnim podacima, a procjenjuje se da više hiljada izbjeglica iz Sirije nije registrovano.

Turske vlasti, koje su prekinule kontakte sa sirijskim režimom, utvrdile su ljetos da imaju kapaciteta da prime najviše 100.000 izbjeglica. Kasnije su saopštile da mogu primiti i veći broj izbjeglih ako im međunarodna zajednica pomogne.

Turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis u intervjuu njemačkom Veltu (Die Welt) pozvao je Evropsku uniju da primi sirijske izbjeglice. Ankara je takođe pozvala Savjet bezbjednosti UN da stvori zaštićene tampon zone na sirijskoj teritoriji. Međutim, za sada nema odgovora na taj poziv.

Brahimi traži pomoć Irana za primirje u Siriji

Međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi zatražio je od iranskih vlasti da pomognu u postizanju primirja u Siriji tokom islamskog praznika Kurban-bajrama krajem ovog mjeseca.

Brahimi je iznio tu molbu u razgovorima s iranskim čelnicima tokom posjete Teheranu, koji snažno podržava napore sirijskog predsjednika Bašara al Asada u gušenju 19-mjesečnog ustanka protiv režima.

"Brahimi je pozvao iranske vlasti da pomognu u postizanju primirja u Siriji tokom predstojećeg Kurban-bajrama, jednog od najsvetijih praznika muslimana širom svijeta", rekao je Brahimijev portparol.

Brahimi je takođe rekao da se kriza u Siriji "svakog dana sve više pogoršava i naglasio je hitnu potrebu da se zaustavi krvoproliće", kazao je portparol. Primirje bi "pomoglo stvaranju atmosfere koje bi dopustila razvoj političkog procesa".

Galerija

Bonus video: