Skandal u BBC ne jenjava: Sevil zlostavljao 40 djevojčica

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Džordž Entvisl najavio je da će ta kuća sprovesti sopstvenu istragu
103 pregleda 4 komentar(a)
Džimi Sevil, Foto: Standard.co.uk
Džimi Sevil, Foto: Standard.co.uk
Ažurirano: 13.10.2012. 18:20h

Skandal u britanskoj medijskoj kući BBC ne jenjava,nakon optužbi da je nekadašnja zvijezda ove televizije pokojni ser Džimi Sevil seksualno zlostavljao devojčice.

Kako javljaju mediji, Sevil je tokom dugogodišnje karijere seksualno zlostavljao na desetine djevojčica, od kojih su neke imale samo 13 godina.

Londonska policija, koja vodi nacionalnu istragu o tom slučaju, saopštila je da je do sada identifikovala 40 mogućih žrtava.

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Džordž Entvisl najavio je da će ta kuća sprovesti sopstvenu istragu, kojom bi se utvrdilo da li su pravila koja su bila na snazi tokom godina kada je Sevil u njoj radio, omogućila seksualno zlostavljanje djece.

Neki napadi su se navodno desili u prostorijama Bi-Bi-Sija, a drugi u bolnicama i školama koje je Savil posjećivao u sklopu dobrotvornih priredbi.

Optužbe protiv Sevila iznijete su u dokumentarcu koji je početkom mjeseca emitovala rivalska TV stanica Aj-Ti-Vi (ITV).

Savil, koji je preminuo u oktobru prošle godine u 84. godini, bio je voditelj muzičke emisije "Top ov d Pops" i dječjeg programa "Džimi će to popraviti".

Zbog njegovog dobrotvornog rada kraljica Elizabeta II i Vatikan proglasili su ga za viteza. Poslije pojavljivanja optužbi, njegova porodica je prošle sedmice uklonila nadgrobnu ploču sa njegovog groba u Skarborou na sjeveru Engleske i uništila je "iz poštovanja mišljenja javnosti".

Na granitnoj ploči stajao je natpis "Bilo je dobro, dok je trajalo", navela je francuska agencija.

Bonus video: