Analiza govora tijela Trampa i Kima: "To su alfa mužjaci"

"Bilo je to direktno rukovanje. Malo gore-dolje, obojica su vukli jedan drugog bliže sebi. Nisu dozvoljavali da jedan dominira stiskom"
140 pregleda 18 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2018. 10:54h

Prvi momenti susreta američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una otkrili su želju za kontrolom i dozu nervoze, piše Rojters.

Strčnjaci za govor tijela ukazuju da je rukovanje trajalo oko 13 sekundi i da je Tramp pokazao uobičajenu želju da za dominacijom tako što je prvi pružio ruku, a zatim potapšao Kima po lijevom ramenu.

Kim je uzvratio snažnim stiskom, gledajući Trampa pravo u oči prije nego su se okrenuli kako bi se fotografisali.

JWPlayer video mesto

"Bilo je to direktno rukovanje. Malo gore-dolje, obojica su vukli jedan drugog bliže sebi. Nisu dozvoljavali da jedan dominira stiskom", kaže za Rojters Alan Piz, stručnjak za govor tijela.

Tramp je uoči sastanka kazao da će već u prvom minutu susreta moći da ocijeni da li je Kim Džong Un ozbiljan kada govori da ima mirovne namjere.

Kada su krenuli ka biblioteci, Tramp je razgovarao sa Kimom i pustio ga da hoda malo ispred njega. Održavao je kontrolu tako što mu je rukom usmjeravao i držao ruku na njegovim leđima.

Kim je uzvratio dodirnuvši Trampa po laktu, i uglavnom držao glavu dolje slušavši američkog predsjednika, ali je nekoliko puta podigao glavu.

"Tramp je bio pomirljiv, skoro podređen, ali je govor tijela ukazivao da šalje poruku da se on pita", dodaje Piz. On je dodao da bi se čak mogao steći utisak da se ponašaju kao otac i sin.

Karen Leong, izvršna direktorica Influence Solutions smatra da je Tramp bio daleko više prijateljski nastrojen u odnosu na G7 samit u Kanadi, ali da je i dalje pokazivao potrebu za dominacijom.

"Kad god se rukuju, možete vidjeti bjeline na jagodicama - oni pokazuju da su alfa mužjaci", navodi Leong.

Ona ukazuje da su obojica bili nervozni kada su su sjeli i da se to vidi po osmjehu Trampa i njegovom položaju ruku.

Sa druge strane, Kim je bio nagnut u stranu i gledao je u pod.

Bonus video: