Tvrde da su platili profesoru 2 miliona da im upiše sinove na Harvard

Par iz Kine navodi u tužbi da su profesoru Marku Zimniju platili 2.000.000 dolara uz obećanje da će im upisati dva sina na elitni američki univerzitet
50 pregleda 3 komentar(a)
harvard, Foto: Greenstudentu.com
harvard, Foto: Greenstudentu.com
Ažurirano: 12.10.2012. 07:14h

Bračni par iz Hong Konga Džerald i Lill Čou tužio je bivšeg profesora sa Harvarda da im je uzeo dva miliona dolara uz obećanje da će im sinove upisati na Harvard, objavio je "Boston Globe", ističući da je to opomena za roditelje upletene u vrlo kompetitivni "rulet" upisa na fakultet u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kada je riječ o primanju na fakultet, garancija nema i tačka. Ako vam neko kaže da vas možete ubaciti na Harvard, to je prevara", rekao je za "Boston Globe" Mark Kantrovic, stručnjak za finansiranje i planiranje studija u Pensilvaniji.

Par iz Kine navodi u tužbi podnesenoj 2010. da su profesoru Marku Zimniju platili 2.000.000 dolara uz obećanje da će im upisati dva sina na elitni američki univerzitet, po mogućnosti na Harvard.

Par Čou u tužbi tvrdi da im je Zimni rekao da će pomoći oko uplate njihovih donacija drugim elitnim fakultetima, zaobilazeći navodni rasizam protiv azijskih donatora, prenose agencije.

Oni optužuju Zimnija za prevaru, kršenje ugovora i neopravdano bogaćenje i traže da im vrati njihove milione.

Profesor je u sudskim podnescima negirao optužbe.

Kantrovic kaže da roditelji širom SAD troše veliki novac u nastojanju da djecu upišu na vodeće univerzitete, plaćajući savjetnike koji im pomažu u pripremi za polaganje ispita i pisanje eseja potrebnih za prijavu na fakultete.

Prošle godine Harvard je prihvatio samo 6,2 odsto od 34.950 prijavljenih za upis.

Bonus video: