Turska prinudno spustila sirijski avion, u njemu nije nađeno oružje

Avion na letu Moskva-Damask nastavio je put iz Ankare u 2.30 sati po lokalnom vremenu
0 komentar(a)
Turska, Sirijski avion, Foto: Beta/AP
Turska, Sirijski avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.10.2012. 08:44h

Turske vlasti nijesu našle oružje u zaplijenjenom tovaru sirijskog aviona, koji su ranije turski vojni lovci prinudili da sleti u Ankaru.

Avion na letu Moskva-Damask nastavio je put iz Ankare u 2.30 sati po lokalnom vremenu.

U avionu se nalazilo 35 putnika, od kojih je, prema izvoru agencije Interfaks u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, bilo 17 ruskih državljana, uključujući i djecu.

Zvanična informacija o sumnjivom tovaru pojavila se tek jutros i glasi da u avionu nije bilo nikakvog ruskog oružja. To je agenciji Interfaks izjavio visoki predstavnik ruske institucije koja se bavi izvozom oružja.

Agencija RIA Novosti prenijela je ranije informacije turskih medija da su u avionu pronađeni rezervni djelovi za radiostanice koje se koriste u vojne svrhe, dok tv kanal CNN Turk navodi da je riječ o "dojelu sistema oružja", ne precizirajući kojeg.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu potvrdio je sinoć da je tovar konfiskovan, prenio je AP. "Ima elemenata koji nijesu legitimni kada je riječ o civilnim letovima", kazao je Davutoglu. On nije želio da navede druge detalje.

"Ako se na civilnim letovima prenosi oprema koja nije prijavljena onda je sigurno da ćemo je pregledati"

Davutoglu je nešto ranije izjavio za tursku televiziju TGRT da je avion presretnut zbog sumnje da prenosi nedozvoljen tovar za Damask.

"Ako se na civilnim letovima prenosi oprema koja nije prijavljena onda je sigurno da ćemo je pregledati", kazao je on.

"Odlučni smo da zaustavimo dopremanje oružja režimu koji vrši takve bezobzirne masakre", rekao je Davutoglu i dodao da je za Tursku neprihvatljivo da se njen vazdušni prostor koristi za takve svrhe.

On je takođe kazao da su turske vlasti proglasile sirijski vazdušni prostor nebezbijednim i da su obustavljeni letovi turskih aviona iznad Sirije.

Sirijski ministar informisanja Omran Zuabi odbio je da komentariše čitav slučaj.

Avion je letio na liniji Moskva-Damask kada su ga lovci turskih vojno-vazduhoplovnih snaga F-16 prinudili da sleti u Ankaru, javila je NTV.

Najnoviji incident dogodio se u atmosferi povišenih tenzija između dvije zemlje koje već danima razmjenjuju artiljerijsku vatru preko granice nakon napada u kojem su sirijske granate prošle nedjelje usmrtile petoro turskih civila, podsjeća AP.

Bonus video: