Kimovo obezbjeđenje provjereno dvije generacije unazad

Kada se nalazi u Sjevernoj Koreji, Kimovo obezbjeđenje djeluje u tri različite linije oko njega, dok je u Singapuru obezbjeđenje modifikovano
100 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2018. 15:40h

Svijet je ponovo vidio obezbjeđenje sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una dok su u crnim odijelima trčali oko njegovog automobila u Singapuru, gdje će se sutra sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kako je prenio BBC, oni su mnogo više od spektakla jer kada je u pitanju bezbjednost njihovog lidera, Sjeverna Koreja ne prepušta ništa slučaju.

Kada se nalazi u Sjevernoj Koreji, Kimovo obezbjeđenje djeluje u tri različite linije oko njega, dok je u Singapuru obezbjeđenje modifikovano.

Oni koji trče pored Kimove limuzine i hodaju pored njega su dio Kancelarije 6 centralne partije, poznate kao Glavna kancelarija ađutanata, piše Tanjug.

Regrutuju se iz Korejske narodne armije, moraju da budu iste visine kao lider, da imaju dobar vid, da dobro gađaju, pucaju iz pištolja i bave se borilačkim vještinama.

Obezbjeđenje je podvrgnuto i rigoroznim istragama dvije generacije unazad, tako da većina pripada porodici Kim ili drugim elitnim porodicama.

Kada su prihvaćeni za obezbjeđenje bivaju podvrgnuti intezivnom programu obuke, koja obuhvata korišćenje pištolja, tehnike izbjegavanja, različite borilačke vještine i fizičku izdržljivost.

Obezbjeđenje je obično odjeveno u odijela zapadnog tipa i ima kravate, imaju bedževe ili značke na odijelima i koriste kodirane fraze, dok Kimovi vozači uvijek imaju lanene ili kožne rukavice.

U Singapur su stigla tri aviona iz Pjongjanga, a kako se vjeruje, obezbjeđenje je bilo u najmanje dva od njih.

Oni će tokom Kimovog boravka u Singapuru obezbijediti sjevernokorejskom lideru sigurne telefonske linije, računare i neophodnu IT bezbjednost.

Pored toga oni nose sva pića, hranu i cigarete koje on želi u Singapuru, a provjeriće i bilo koju hranu i piće prije nego što mu budu posluženi.

Galerija

Bonus video: