U Južnoj Africi otpušteno 12.000 rudara

Najveći svjetski proizvođač platine Amplats objavio je u petak da otpušta 12.000 od 28.000 rudara sa kopova Rustenburg, na sjeveru Južne Afrike, koji su u nedozvoljenom štrajku
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 10:59h

"Oko 12.000 zaposlenih je odlučilo da se ne pojave pred disciplinskom komisijom, da ne učestvuje u saslušanju i oni su prema tome u odsustvu otpušteni", navodi se u saopštenju kompanije Amplats, najvećeg svjetskog proizvođača platine.

Ova kompanija, filijala firme "Anglo American", je ranije upozorila štrajkače da će biti otpušteni ako se ne pojave pred disciplinskom komisijom.

Kompanija je navela da će ti zaposleni biti u petak obaviješteni o ovoj odluci i da imaju tri radna dana za žalbu.

Firma čije su svi kopovi u basenu Rustenberg blokirani od 12. septembra već je više puta davala ultimatume svojim zaposlenima i pozvala ih da se vrate na posao pod prijetnjom gubitka posla. Do sada su uvek produžavani rokovi za ove ultimatume.

Štrajkači traže znatno povećanje plata na 16.000 randa (1.450 eura mjesečno).

Pojas platine kod Rustenburga, gdje radi više firmi najvećih proizvođača ovog metala, pogođen je sa više nedozvoljenih štrajkova od avgusta, u jeku socijalnih nemira i protesta kod rudnika Marikana, gdje je 46 ljudi poginulo.

Kompanija Lonmin koja drži rudnik Marikana je konačno popustila pred zahtjevima rudara za povećanje plata sa 11 na 22 odsto. Lonmin je pristao da radnicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 11.067 randa (1.032 eura). Rudari su tražili 12.500 (1.166 eura). Oni će dobiti i posebnu naknadu od 2.000 randa (187 eura).

Ispunjenje zahtjeva rudara iz Marikane je podstaklo njihove kolege iz drugih kompanija da se ponadaju da će i oni moći da izdejstvuju znatne povišice.

Trenutno je 80.000 rudara u štrajku u Južnoj Africi, uglavnom u rudnicima platine ili zlata.

Prošlog mjeseca, predsjednik Jakob Zuma rekao je da su neredi koštali industriju više od pola milijarde dolara, piše BBC.

Galerija

Bonus video: