Meksiko: Uhapšen jedan od najtraženijih kriminalaca

Velaskez Kabaljero poznat je po nadimku "El Taliban" i Z-50, a za njegovo ubistvo bila je raspisana nagrada na 30 miliona pezosa
90 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 07:42h

Jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Meksiku Ivan Velaskez Kabaljero uhapšen je u centralnom dijelu zemlje, saopštile su danas meksičke vlasti.

"Osoba za koju se vjeruje i koji kaže da je Ivan Velaskez Kabaljero uhapssen je u državi San Luis Potosi u centralnom dijelu Meksika", navodi se u saopštenuju meksičke mornarice.

Velaskez Kabaljero poznat je po nadimku "El Taliban" i Z-50, a za njegovo ubistvo bila je raspisana nagrada na 30 miliona pezosa (2,3 miliona dolara).

Kabaljero je već dugo u žestokom sukobu sa šefom kriminalne grupe Zetas, Miguelom Anhelom Trevinom Moralesom, što je, kako su saopštili lokalni zvančnici, uzrok talasa krvavih obračuna u sjevernom dijelu Meksika.

Kabaljerovo hapšenje moglo bi da dovede do smanjenja nasilja u gradovima poput Nuevo Lareda, koji je već dugo pod kontrolom Trevina Moralesa, a gdje je 14. septembra nađeno osam ubijenih osoba.

U avgustu je San Luis Potosiju nađeno 14 izrešetanih tijela osoba za koje se vjeruje da su bili lojalni Kabaljeru. Ukoliko se potvrdi da je Kabaljero osoba koja je uhpašena, obruč bi mogao da se stegne oko Trevina Moralesa, koji zajedno sa Heribertoom Lascanom vodi kriminalnu grupu Zetas.

Na jugu zemlje 11 mrtvih

Najmanje 11 ljudi je poginulo, uključujući jednog vojnika i ženu, u sukobima vojnika i oružane grupe u blizini crkve na jugu Meksika.

Tužilaštvo države Gerero saopštilo je da su se vojnici sukobili sa članovima oružane grupe u gradu Tepekoakuilko de Truhano, oko 200 kilometara južno od Meksiko Sitija, prenosi radio Slobodna Evropa.

Isti izvor navodi da je policija pronašla 10 tijela civila u i oko kapele, kao i leš jednog vojnika.

Tužilaštvo navodi da su dva civila ranjena i da su oni najvjerovatnije bili oteti. Vojska je zaplijenila oružje, vozila i veću količinu marihuane.

Galerija

Bonus video: