NA UDARU KOMPANIJE

Trgovinski rat Japana i Kine zbog ostrva

Nekoliko japanskih kompanija privremeno je zatvorilo svoje fabrike i prodavnice u Kini nakon vikenda obilježenog masovnim antijapanskim protestima u toj zemlji praćenim uništavanjem japanske imovine
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 07:59h

Neke od najvećih japanskih kompanija najavile su privremeno zatvaranje fabrika u Kini i pozvale svoje japanske državljane da ne izlaze uoči onoga što bi mogli biti ljutiti protesti zbog teritorijalnog spora između dvije najveće azijske ekonomije.

Najveći izliv antijapanskog rasploženja u Kini u posljednjih nekoliko decenija doveo je do demonstracija tokom vikenda i nasilnih napada na poznata japanska preduzeća poput Tojote i Honde, natjeravši prestrašene Japance u bjekstvo i izazivajući kineske državne medije da upozore da su trgovinski odnosi sada ugroženi. Novi izliv antijapanskog osjećanja očekuje se širom Kine danas, kada je godišnjica japanske okupacije djelova Kine iz 1931.

"Danas neću izlaziti i zamolila sam mog momka koji je Kinez da bude sa mnom sjutra“, kazala je za Rojters Sajo Morimoto, 29-godišnja japanska apsolventkinja na univerzitetu u Šenzenu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei kazao je da će vlada zaštiti japanske firme i građane i pozvao je demonstrante da poštuju zakon.

"Opasno razorne posljedice nezakonite japanske kupovine Diaoju ostrva se pomaljaju, a odgovornost za ovo treba da snosi Japan“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Tokom vikenda meta protesta bile su uglavnom japanske diplomatske misije ali takođe i restorani, prodavnice i saloni automobila u najmanje pet gradova. Iz Tojote i Honde je saopšteno da su njihove radnje žestoke oštećene u požarima u istočnom gradu Kvingdao tokom vikenda.

Iz kompanija Honda i Nisan saopšteno je da će na dva dana suspendovati proizvodnju u Kini.

„Želim da odem“, kazao je u gradu Guangzon jedan od direktora Nisana, koji je odbio da bude imenovan. „Protesti u blizini moje kuće tokom vikenda bili su užasni“.

Iz kompanije Panasonik saopšteno je da je jedna od njihovih fabrika u Kini sabotirana od strane lokalnih radnika i da će biti zatvorena najmanje dva dana. Danas će proizvodnju u tri od svoje četiri fabrike u Kini obustaviti i Kanon Inc.

Japan je upozorio svoje građane na proteste velikih razmjera u Kini danas, a mnoge japanske škole širom Kine, uključujući i one u Pekingu i Šangaju, otkazale su nastavu.

Japanski premijer Joširo Noda, koji se sreo juče sa američkim sekretarom odbrane Leonom Panetom, pozvao je Peking da se pobrine za sigurnost japanskih građana i imovine.

Paneta je kazao da će SAD poštovati obaveze iz bezbjednosnih dogovora prema Japanu ali da neće zauzimati strane u sporu i pozvao je na smirenost i uzdržanost obje strane.

Inostrano izdanje „Narodnog lista“, glavnog glasila kineske Komunističke partije, upozorilo je da bi se Peking mogao okrenuti ekonomskoj odmazdi ukoliko se spor pogorša.

"Kako je moguće da Japan želi još jednu izgubljenu deceniju i da je možda spreman da se vrati unazad dvadeset godina“, postavlja se pitanje u uredničkom komentaru. Kina „je oduvijek bila krajnje oprezna kada je trebalo zaigrati na ekonomsku kartu“, navodi se. „Međutim, u borbi oko teritorijalnog suvereniteta, ukoliko Japan nastavi sa provokacijama, onda će i Kina krenuti u boj“.

Kina je najveći trgovinski partner Japana a Japan je treći po veličini trgovinski partner Kine, navodi britanska agencija. Svaka vrsta štete poslovanju i investicijama loše bi se odrazila na obje ekonomije u vrijeme kada se Kina suočava sa usporavanjem.

Spor datira iz prošlog vijeka

Kina i Japan, koje su prošle godine ostvarile međusobnu trgovinu u vrijednosti od 345 milijardi dolara, spore se oko nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju.

Oko njih se vodi teritorijalni spor dviju država još od prošlog stoljeća, a posebno od 1971. godine. Ranije ovog ljeta na ostrva je upućena posmatračka grupa koju je vodio tokijski gradonačelnik i koja je zaključila da su ostrva nedvosmisleno pod japanskim suverenitetom.

Predložili su vladi u Tokiju da ih otkupi od privatnih vlasnika i tako potvrdi svoj suverenitet. Vlada u Tokiju dogovorila je kupovinu, na što je uslijedila oštra reakcija Pekinga koji je u vode oko ostrva poslao svojih šest izviđačkih brodova. Juče, flota od oko 1.000 kineskih ribarskih brodova plovila je prema ostrvima.

Galerija