Obama protiv Kine zbog nefer podrške auto industriji

Predsjednik SAD Barak Obama zatražiće danas od Svjetske trgovinske organizacije (STO) zaštitu jer Kina subvencionisanjem svog izvoza automobila i rezervnih djelova stavlja američke proizvođače u nepovoljan položaj
0 komentar(a)
Obama u kolima, Foto: Rojters
Obama u kolima, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.09.2012. 08:12h

Saopštenje o ovoj akciji dolazi u jeku predsjedničke kampanje kada se Obama i njegov republikanski protivkandidat Mit Romni međusobno optužuju da podržavaju politiku kojom se američka radna mjesta izmještaju van zemlje.

SAD navode da kineska praksa ilegalnog subvencionisanja svog automobilskog sektora i sektora automobilskih djelova, stavlja američke proizvođače auto djelova u nepovoljan položaj i ohrabruje ih da prebace proizvodnju u Kinu.

Američki zvaničnik je rekao da će SAD taj problem prenijeti u Svjetsku trgovinsku organizaciju, jer su dosadašnji pokušaji da se direktno s Kinom to riješi bili neuspješni.

Broj radnih mjesta u automobilskom sektoru u SAD se skoro prepolovio u periodu između 2001. i 2010. godine, dok se američki uvoz auto djelova iz Kine povećao sedmostruko, navode američki zvaničnici.

SAD će pred Svjetskom trgovniskom organizacijom pokrenuti i pitanje navodnog kineskog dodatnog poreza na uvoz američkih automobila u Kinu kada se pređe određena cijena.

Kina je u decembru prošle godine saopštila da će uvesti antidamping poreze za vozila uvezena iz SAD sa zapreminom motora većom od 2.500 kubika. Američka adminstracija je prenijela Kini svoje "razočaranje" a više poslanika u Predstavničkom domu u Vašingtonu ocijenili su tu odluku kao neopravdanu i najavili da će pred Svjetskom trgovinskom organizaciji preduzeti određene korake.

Obamin protivkandidat u trci za predsjednika Mit Romni redovno optužuje aktuelnog predsjednika da nije dovoljno čvrst prema Pekingu, koji je istovremeno geopolitički konkurent i ekonomski partner SAD.

Dvije sile već imaju brojne trgovinske sporove koji se odnose na kurs kineske valute juan.

Bonus video: