Ban Ki Mun oštro kritikovao libijsko pravosuđe

Generalni sekretar je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog dužine izdržavanja kazni i ophođenja prema zatvorenicima
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.09.2012. 16:13h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun doveo je ozbiljno u pitanje pravosudni sistem u Libiji, apelujući na vlasti te zemlje da oslobode ili optuže oko 7.000 zatvorenika, od kojih je većina zatočena za vrijeme prošlogodišnje revolucije, kojom je svrgnut i ubijen lider Moamer Gadafi.

U izvještaju koji je u ponedjeljak podnio Savjetu bezbjednosti UN, Ban Ki Mun je ocijenio da su parlamentarni izbori 7. jula predstavljali "kamen temeljac" za traziciju Libije u modernu i demokratsku zemlju.

Ban Ki Mun je, međutim, kako je javila agencija Asošijejted pres, naglasio da se Libija suočava sa ozbiljnim političkim i bezbjednosnim izazovima, zbog novog izbijanja nekoliko konflikta i rastuće nestabilnosti na istoku zemlje.

Od oko 7.000 zatvorenika u Libiji, 3.000 nalazi u ustanovama kojima rukovodi ministarstvo pravde, dok je 2.600 zatočenika u zatvorima u nadležnosti lokalnih vojnih savjeta ili bezbjednosnih komiteta

Generalni sekretar je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog dužine izdržavanja kazni i ophođenja prema zatvorenicima. On je u izvještaju pomenuo nekoliko slučajeva lošeg ophođenja prema zatvorenicima i njihovog mučenja, uključujući i incident od 13. aprila kada su tri muškaraca preminula u kazneno-popravnoj ustanovi pod rukovodstvom lokalnih vlasti u Misrati.

"Uvjeravanja libijskih zvaničnika da će incidenti u kojim je bilo maltretiranja i torture biti istraženi i propisno kažnjeni nisu dovela do efikasne akcije", ocijenio je Ban.

On je precizirao da se od oko 7.000 zatvorenika u Libiji, 3.000 nalazi u ustanovama kojima rukovodi ministarstvo pravde, dok je 2.600 zatočenika u zatvorima u nadležnosti lokalnih vojnih savjeta ili bezbjednosnih komiteta.

Ban, koji nije objelodanio gdje se nalaze ostali zatvorenici, rekao je da većina od nabrojanih nije optužena i podložna je maltretiranju.

"Apelujem na rukovodstvo zemlje da ubrza mjere...da optuži zatvorenike u vezi sa (prošlogodišnjim) konfliktom ili da ih oslobodi, tako da niko ne bude zatočen nezakonito", rekao je Generalni sekretar UN.

Bonus video: