Hašemi osuđen na smrt vješanjem, nasilje u Iraku ne prestaje

Najozbiljniji bambaški napad desio se blizu grada Amara, 300 km južno od Bagdada, kada su dva automobila bombe eksplodirala ispred jednog šiitskog hrama i pijace
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 20:24h

Samo nekoliko sati pošto je u seriji bombaških napada ubijena najmanje 71 osoba, irački sud osudio je odbjeglog potpredsjednika Tareka al Hašemija na smrt vješanjem zbog dvostrukog ubistva, presuda koja će vjerovatno dodatno podgrijati sektaške tenzije.

Haševi, sunitski političar, pobjegao je iz Iraka nakon što ga je tužilaštvo optužilo da vodi odred za odstrel, što su optužbe koje su izazvale krizu u raspodjeli moći među sunitima, šiitima i kurdima dok su američke trupe napuštale zemlju u decembru.

Malo je vjerovatno da će se Hašemi vratiti iz Turske u Irak. On je optužio šiitskog premijera Nurija al Malikija za organizovanje represije nad sunitskim oponentima i odbio da se pojavi pred sudom koji je, kako smatra, pristrasan.

Tarek al Hašemi

I Hašemi i njegov zet proglašeni su krivim za ubistvo jedne advokatice i generala Abdula-Satara al Birkdara, saopštio je portparol iračkog pravosuđa.

"Ovo je politička odluka. Uz dužno poštovanje iračkom pravosudnom sistemu, ali ovo je bila politička presuda", rekao je za agenciju Rojters poslanik Džaber al Džaberi, član Hašemijeve partije Irakija.

Hašemijev branilac je saopštio da neće ulagati žalbu na presudu, jer je njegovom klijentu suđeno u odsustvu.

Od kada su posljednji američki vojnici napustili Irak, Malikijeva šiitska vlada se nalazi u političkoj blokadi, a pobunjenici nastavljaju da vrše napade, nadajući se da će izazvati sektaške sukobe poput onih koji su doveli Irak na rub građanskog rata 2006-2007.

Nekoliko sati prije nego što je saopštena presuda, u talasu bombaških napada poginulo je najmanje 58 osoba širom zemlje od sjevernog grada Kirkuk do južnog Nasirija, gdje je ispred kancelarija francuskog konzulata eksplodirao automobil bomba.

Najozbiljniji bambaški napad desio se blizu grada Amara, 300 km južno od Bagdada, kada su dva automobila bombe eksplodirala ispred jednog šiitskog hrama i pijace, a tom prilikom stradalo je najmanje 16 osoba, saopštili su zvaničnici.

S obzirom na to da je glavna bolnica bila prepuna ranjenih Iračana, sveštenici su preko zvaničnika iz džamija u Amari pozivali građane da doniraju krv.

U noći između subote i nedjelje u Dudžailu, 50 km sjeverno od Bagdada, grupa muškaraca i jedan bombaš samoubica vozeći automobil napali su jednu vojnu bazu i ubili 11 vojnika, a ranili još sedmoricu, saopštila je policija.

Kasnije juče, u eksploziji automobila bombe poginulo je osam osoba u Kirkuku, 250 km sjeverno od Bagdada.

Više ljudi ubijeno je u bombaškim napadima i u gradovima Bakubi, Samari, Basri i Tuz Hurmato.

Automobil bomba eksplodirao je ispred zgrade u kojoj se nalaze kancelarije francuskog konzulata u Nasiriji, 300 km južno od Bagdada, i u tom napadu poginuo je jedan policajac, a ranjeno četvoro. Francuski konzul u tom trenutku nije bio u kancelariji, rekao je očevidac agenciji Rojters.

Poslije pada sunitskog diktatora Sadama Huseina i dolaska šiitske većine na vlast, veliki broj sunita smatra da ne učestvuju ravnopravno u politici.

Sunitski političari smatraju da premijer ne ispunjava dogovor o podjeli vladinih nadležnosti među partijama, što njegove pristalice negiraju tako što postavljaju sunitske Iračane na ključne funkcije.

Nasilje u Iraku se smanjilo od mračnih dana sektaškog pokolja nakon invazije kojom je svrgnut Husein. Međutim, pobunjenici svakog mjeseca izvedu bar jedan veliki napad.

Sektaški sukobi unutar vlade i ponovno buđenje lokalnog ogranka Al Kaide jačaju strah od povratka šireg nasilja, naročito pošto se Irak bori da spriječi prelivanje sirijske krize preko granice.

Irački ogranak Al Kaide preuzeo je odgovornost za velike napade na bezbjednosne snage i šiitska naselja. Bivši članovi Sadamove zabranjene partije Batist i druge sunitske grupe se takođe sukobljavaju sa vladom.

Galerija

Bonus video: