Sirijska vojska krenula u zauzimanje pograničnih gradova

U akciji zauzimanja pograničnih gradova uz jordansku granicu sirijska vojska zauzela grad kroz koji je od početka sukoba prošlo 183.000 sirijskih izbjeglica
0 komentar(a)
Tal Shehab, Foto: Rojters
Tal Shehab, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.09.2012. 19:21h

Sirijska vojska krenula je sa zauzimanjem graničnih gradova, oko 20 tenkova upalo je u grad Tal Šehab u blizini granice s Jordanom. Informaciju iz redova opozicije prenosi BBC i ističe kako je grad bio u rukama pobunjenika i da je služio kao glavni tranzit prema Jordanu. Preko grada je prelazio veći broj izbjeglica prema Jordanu.

Vlasti u Jordanu navode da je do sada granicu prešlo oko 183,000 Sirijaca. Ukupno je oko 230,000 stanovnika Sirije prebjeglo u susjedne države od početka konflikta.

Međutim, isto kao što je izbjeglicama prelaz preko Tal Šehaba prema Jordanu potpuno slobodan on je nezaštićen i u suprotnom pravcu - za pripadnike naoružanih grupa koje, između ostaloga, upravo i iz Jordana masovno ulaze na sirijsku teritoriju. Jordanske vlasti, baš kao i one u Libanu, nijesu preduzele skoro ništa da spriječe ilegalni ulazak stranih boraca u Siriju.

Zanimljivo je istaći da vojna operacija preuzimanja kontrole nad gradom Tal Šehab dolazi svega dan nakon što su neimenovani francuski diplomatski izvori otkrili kako upravo na prostore ovih sirijskih pograničnih gradova - koje nazivaju "oslobođene zone" - planiraju da pobunjenicima dostave i tešku artiljeriju.

Moglo bi se pretpostaviti da ofanziva vojske na ove granične prostore dolazi upravo zbog te najave. Korespondent iranske tv mreže "Press TV", Maja Naser, koji se nalazi u Alepu, na svojoj Twitter stranici je istakao da je sirijska vojska uništila 6 vozila pri sukobima za vrijeme ulaza u grad Tal Šehab. Operacija zauzimanje odvijala se danas u jutarnjim satima.

Bonus video: