Prodavnica "Hitler" mijenja ime zbog protesta jevrejske zajednice

Čandani je istakao da će o svom trošku promijeniti brend cijele prodavnice, logo, poslovne kartice...
0 komentar(a)
prodavnica Hitler, Foto: Metro.co.uk
prodavnica Hitler, Foto: Metro.co.uk
Ažurirano: 04.09.2012. 14:31h

Vlasnik prodavnice "Hitler" Maniš Čandani u indijskom gradu Ahmedabadu rekao je danas da će promijeniti ime firme nakon protesta jevrejske zajednice i Vlade Indije.

Prodavnica, koja se bavi prodajom odjeće sa zapada, otvorena je tokom prošlog mjeseca u Ahmedabadu u državi Gudžarat na zapadu Indije. Iznad ulaznih vrata nalaze se velika bijela slova "Hitler" sa svastikom kao tačkom na slovu "i".

Članovi manje jevrejske zajednice u Ahmedabadu osudili su ime prodavnice, dok je višerangirani izraelski zvaničnik iznio ovaj problem vladi.

"Planiramo da uskoro promijenio ime. Vlada i jevrejska zajednica na nas su izvršile ogroman pritisak da odustanemo od imena", rekao je Čandani, koji je jedan od vlasnika prodavnice.

On je naglasio da nije očekivao da će prodavnica privući međunarodnu pažnju i proteste, te da nije imao namjeru da glorifikuje nacističkog lidera. Prema njegovim riječima, prodavnica je dobila ime po nadimku njegovog djeda, koji je bio veoma strog čovjek.

Čandani je istakao da će o svom trošku promijeniti brend cijele prodavnice, logo, poslovne kartice i reklamu.

Spor oko imena prodavnice podsjetio je na sličnu situaciju, koja se prije šest godina desila u Mumbaiju, gdje je vlasnik restorana svoj kafe nazvao "Hitlerov krst" i stavio svastiku kao reklamu uz tvrdnju da je Hitler "pamtljivo" ime.

Vlasnik se naposljetku saglasio da promijeni ime kafea nakon protesta izraelske Ambasade, Njemačke, te američke organizacije "Liga protiv kleveta".

Hitler privlači neuobičajeno veliki stepen interesovanja u određenim dijelovima Indije, gdje je njegova knjiga "Moja borba" veoma popularan naslov u knjižarama i na uličnim tezgama.

Bonus video: