Holivud i Silikonska dolina ne štede novac za Obamu

"Zlatna država" Kalifornija učestvuje sa oko 31 milion dolara, odnosno petinom, u finansiranju Obamine predizborne kampanje
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 19:06h

Holivud i Silikonska dolina utrkuju se u pružanju finansijske podrške aktuelnom predsjedniku i kandidatu za reizbor Baraku Obamia.

Razlog za to je borba za nadmoć u sukobu oko piraterije.

Prema podacima Centra za odgovornu politiku u Vašingtonu, "zlatna država" Kalifornija učestvuje sa oko 31 milion dolara, odnosno petinom, u finansiranju Obamine predizborne kampanje.

Za demokrate u predizbornoj trci, Kalifornija je postala "mašina za pravljenje novca", a Obama je u protekle dvije godine prisustvovao na najmanje 25 večera organizovanih radi prikupljanja sredstava za kampanju ili u Los Andjelesu ili u San Francisku, piše "Blumberg".

Holivudska zvijezda Džordž Kluni dopunio je fond za Obaminu predsjedničku kampanju sa 15 miliona dolara, među Klunijevim kolegama Obamu podržava i Sara Džesika Parker, a jednom od skupova poznatih ličnosti u svrhe pružanja finansijskog doprinosa kandidatu za reizbor prisustvovala je i Lejdi Gaga.

Osim glumaca, Obami - koji "govori jezikom inovacije" - pozamašnu novčanu podršku pružaju i lideri u oblasti tehnološke industrije, kao što su "Google" i "Microsoft corp", a naklonjen mu je, između ostalih, i osnivač "Fejsbuka" Mark Cukerberg.

Iza ovako snažne podrške krije se politička drama u koju su upletene holivudska i tehnološka industrija: riječ je o sukobu vezanom za pirateriju, objašnjava "Blumberg".

"Pridobijanje naklonosti predsjednika moglo bi da jednoj od strana donese prednost u borbi na polju zakonodavstva koja bi mogla da se nastavi već iduće godine", ocjenjuje se u tekstu.

Kada bi Holivud, čija filmska industrija gubi 20 milijardi dolara godišnje zbog piraterije, uspio da ograniči nekažnjivo onlajn korišćenje svoje sadržine krivičnim gonjenjem kompanija kao što je "Google", time bi se omeo razvoj interneta i slobode govora, kako tvrdi tehonološka industrija.

S druge strane, "Google-u" i kompanijama Silikonske doline, čiji su zaposleni investirali milione dolara u Obaminu kampanju, pobjeda u sporu oko piraterije mogla bi da donese milijarde, kaže advokat u oblasti komunikacija u Vašingtonu Endrju Švarcman.

Dok se glumci i tehnološki tajkuni takmiče u punjenju Obaminog preizbornog fonda, pristalice njegovog republikanskog protivkandidata na predsjedničkim izborima, koji će se održati 6. novembra, pokušali su da veze prvog čovjeka SAD sa slavnim ličnostima okrenu protiv njega.

U spotu u trajanju od 45 sekundi, koji je na "YouTube-u" odgledan 500.000 puta i u kojem Obama, sa naočarima za sunce, pleše sa voditeljkom američkog tok šoua Elen Dedženeris, poslije čega slijede statistički podaci o nezaposlenosti, postavlja se pitanje: "Poslije četvorogodišnjeg mandata slavnog predsjednika, da li vam je život išta bolji?"

Galerija

Bonus video: