20 godina kasnije: Napušteno ostrvo Pabla Eskobara

Danas - vile, bazeni, bašte, prepušteni su surovoj prirodi i dio su “Pablo Eskobar ture” koja je postala popularna među turistima
465 pregleda 9 komentar(a)
Pablo Eskobar, ostrvo, Foto: Stefaan Beernaet
Pablo Eskobar, ostrvo, Foto: Stefaan Beernaet
Ažurirano: 02.09.2012. 15:25h

Napuštena privatna ostrva kolumbijskih narko šefova sada su samo „trula“ sjećanja na nekada moćne multi-milionske operacije vođene pod palicom Pabla Eskobara, čiji je kartel u jednom trenutku kontrolisao 80 odsto svjetske trgovine kokainom.

Smještena u vodama oko ostrva Del Rosario, ova privatna ostrva bila su “vikend utočišta” za bosove ozloglašenih Medellin i Cali karela tokom 80-ih godina, kada su bili na vrhuncu političke moći i međunarodnog pranja novca.

Danas - vile, bazeni, bašte, prepušteni su surovoj prirodi i dio su “Pablo Eskobar ture” koja je postala popularna među turistima nakon povlačenja kolumbijskih kartela.

Glavna atrakcija za sve one koji odluče da obiđu obalu grada Kartagene je svakako palata Eskobara, koji je 1993. godine ubijen u sukobu sa policijom.

Zidovi se ruše

I korali korišćeni pri izradi

Nekada raskošna rezidencija imala je i svoj noćni klub, a posjetioci sada, kako pišu britanski mediji, mogu samo da zamisle sjaj, glamur i dotjerane ljude koji bi tu dolazili da se zabave, ali i da u nekom uglu glavne sale ugovore svoje opake poslove.

Turistički vodiči danas mogu samo da pričaju kako se moćnim plovilima i avionima prevozila droga. Tih 80-ih, prenosilo se i po 11 tona kokaina po jednom letu.

Bazen koji je, kako se vjeruje, Eskobar obožavao, sada je ispunjen samo kišnicom. Zidovi vila, koji su rađeni od rijetkih vrsta korala iz Karipskog mora, lagano se ruše…

Nekada se tu zabavljalo

Eskobar je obožavao svoj bazen

Jedina stvar koja je ostala još Eskobarovog vremena je predivni pogled na obalu Kariba, koja je sada omiljeno stjecište bogataša iz Madelina, grada na sjeveroistoku zemlje i nekada centra narko trgovine.

1992. pripadnici Cali kartela bacilli su bombu na jednu od Eskobarovih kuća i od tada su zdanja prepuštena vremenu, budući da su narko bosovi ili ubijeni ili uhapšeni.

“Podmitite nekoga ovdje, nekoga ondje…”

Pranje novca bilo je glavno za Eskobarovo carstvo, a njegov recept za uspjeh bio je relativno jednostavan:

“Podmitite nekoga ovdje, nekoga ondje i platite bankara da vam pomogne da vratite novac”.

Eskobarovo bogatstvo je 1989. godine procijenjeno na oko 9 milijardi dolara, što ga je svrstalo među 7 najbogatijih ljudi na svijetu.

Njegov kraj , zvaničnici su prozvali krajem nasilja i narko-trafikinga u Kolumbiji.

U stvarnosti, transfer koji je licencirao Eskobar nije se značajno umanjio i muči kolumbijske vlasti do današnjeg dana.

Bonus video: