Rasmusen: Rusija da želi, okupirala bi Ukrajinu za nekoliko dana

Rasmusen je naglasio da se Rusija može pridružiti Alijansi u bilo kom trenutku, pod uslovom da ispunjava neophodne kriterijume
77 pregleda 17 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2018. 11:13h

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da bi u slučaju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, Ukrajina bila poražena za nekoliko dana.

"Da Rusija to želi, ruske trupe bi mogle da okupiraju Ukrajinu za nekoliko dana, uprkos činjenici da je za protekle dvije-tri godine Ukrajina značajno povecćala svoj vojni potencijal kao odgovor na napad na svoju teritoriju", rekao je Rasmusen u intervjuu za nemački Velt, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, zemlje NATO-su nesumnjivo spremne za "moćni napad ruskih tenkova", ali najbolji način za održavanje mira je obuzdavanje potencijalnog protivnika.

Rasmusen je naglasio da se Rusija može pridružiti Alijansi u bilo kom trenutku, pod uslovom da ispunjava neophodne kriterijume.

"Međutim, NATO dosad nije dobio odgovarajuću izjavu iz Moskve, a da budem iskren, mislim da se ni u budućnosti ništa neće promijeniti", dodao je Rasmusen.