Tropska oluja "Ajzak" dobila snagu uragana

Obamina izjava je trebalo da pokaže da Vašington shvata situaciju u regionu ozbiljno, uprkos uzavreloj predsjedničkoj kampanji
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 18:32h

Jaka tropska oluja "Ajzak", koja se premješta ka američkim država na obalama Meksičkog zaliva, dobila je snagu uragana, javio je britanski BBC.

Uragan "Ajzak" ima jačinu vjetra od najmanje 120 kilometara na čas, a vjerovatno će dobiti još na jačini do večeri i očekuje se da će se obrušiti na Nju Orleans koji je na "putu uragana", naveo je BBC.

U 11.20 sati po lokalnom vremenu američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je "Ajzak" na oko 120 kilometara južno-jugoistočno od ušća rijeke Misisipi, sa najjačim udarima vjetra od 120 kilometar na čas.

Njegova brzina pemještanja je relativno spora, 16 kilometar na čas, što brine stanovništvo koje je na "putu oluje", pošto sporo premještanje ciklona može donijeti obilnije padave, a oluja ima širinu od 595 kilometara, navodi Rojters.

Obama najavio evakuaciju stanovništa

Američki predsednik Barak Obama upozorio je danas stanovnike američkih država na obalama Meksičkog zaliva da će tropska oluja "Ajzak" počiniti veliku materijalnu štetu i najavio moguću evakuaciju stanovništva ukoliko okolnosti to budu zahtevale.

Kako se pripremamo na udar 'Ajzaka', želim da ohrabrim sve stanovnike na obalama Meksičkog zaliva da poslušaju lokalne zvaničnike i poštuju njihova uputstva, uključujući i ako oni vam kažu da se evakuišete”, rekao je Obama, prenela je agencija Rojters.

“Sada nije vrijeme da se iskušava sudbina, sada nije vrijeme da se ignorišu zvanična upozorenja"

Obamina izjava je trebalo da pokaže da Vašington shvata situaciju u regionu ozbiljno, uprkos uzavreloj predsjedničkoj kampanji i da bi tropska oluja mogla da počini značajnu materijalnu štetu, uključujući i poplave u širom priobalnom pojasu.

“Sada nije vrijeme da se iskušava sudbina, sada nije vrijeme da se ignorišu zvanična upozorenja. Treba ih uzeti ozbiljno” rekao je američki predsjednik i obećao pomoć stanovništvu, ukoliko bude bila potrebna.

Predsjednik SAD je, nekoliko sati prije očekivanog naleta "Ajzaka" koji će u Meksičkom zalivu najvjerovatnije biti proglašen uraganom prve kategorije, imao i sastanak sa američkim zvaničnicima.

S druge strane stanovnici američkih država Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride na obalama Meksičkog zaliva hitno se snabdijevaju dodatnim zalihama kako se oluja približava regionu grada Nju Orleans koji je na "putu oluje" i koja bi trebalo da udari večeras (utorak uveče), sedam godina pošto je uragan "Katrina" opustošio taj grad u kome je 29. avgusta 2005. smrtno stradalo više 1.800 ljudi, navodi BBC.

Prognostičari predviđaju da bi tropska oluja mogla da dostigne snagu uragana, a koja bi počela s jakim vjetrom i postepeno prerastala u snagu uragana prve kategorije u vrijeme kada bi stigla u močvarnu obalu jugoistočne Luizijane u srijedu ujutru.

"Ajzak" bi, ipak, mogao da bude mnogo manje moćan od "Katrine", koji je udarila istu obalu SAD-a prije sedam godina, a koja je imala jačinu uragana treće kategorije, podsjeća američki Nacionalni centar za uragane, prenosi AP.

Galerija

Bonus video: