Subašić dobio 30 godina: Nijesam musliman, niti terorista

Anesa Subašića američki sud je proglasio krivim i osudio na 30 godina zatvora, jer je navodno bio član "terorističke ćelije"
60 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 11:09h

Naturalizovani Amerikanac Anes Subašić, osuđen je na 30 godina zatvora, jer je navodno bio član "terorističke ćelije" koja je željela napasti mete za koju su procijenili da su neprijatelji islama.

Osmog člana nijesu uhvatili

Index prenosi, vođa grupe, Daniel Patrik Bojd, prije 18 mjeseci je priznao krivicu.

Bojd je osuđen na 18 godina zatvora za terorizam, planiranje ubistava, otmica i ranjavanja ljudi.

Subašić je bio posljednji osuđeni član grupe koja je "skupljala novac i oružje te se pripremala za terorističke napade na američku vojsku i strane mete", piše Wral.

Kenan Mohamad nikada nije uhvaćen, dok ostalih sedam članova jesu. Vlasti tvrde kako bi mogao biti u Pakistanu, dok mnogi smatraju da je mrtav.

Bojdovo izvinjenje

"To nisam bio ja. Ja sam dopustio da postanem taj neko. Sve molim da mi oproste. Taj američki duh u meni natjerao me da napravim ono što je ispravno", kazao je i dodao kako nikada nije krivo vrijeme za napraviti "pravu stvar", kazao je Bojd.

od Kada je priznao krivicu, sarađivao je s vlastima u "podebljavanju" optužnice protiv svojih sljedbenika.

"Nisam teroristа i nisam musliman"

36-godišnji Subašić je zauzeo drugačiji pristup, па је "eksplodirao" kada je objavljena presuda u sudnici.

Vikao je na sudiju Louis Flanagan i tužioca dok je objašnjavao svoju obranu napisanu na 200 stranica.

"Nisam kriv. Nisam terorista i nijesam musliman. Ne mogu odgovarati za nešto što nisam učinio", kazao je Subašić te dodao da je osuđen na temelju svjedoka koji su lagali i "tankih" dokaza.

"Nisam s time ništa imao. To je glupo i retardirano", kazao je Subašić.

Tužitelj je za Subašića predložio doživotni zatvor. "A da me osudite na dvije doživotne", vikao je Subašić.

Tokom izdržavanja zatvorske kazne moraće proći psihijatrijsku procjenu, a dobio je i kaznu od hiljadu dolara zbog nepoštivanja suda.

Subašić je porijeklom iz Banje Luke, odakle se s porodicom u SAD preselio 1995. godine. 1993. godine je promijenio ime u Mladen, piše Klix.

Pod ta dva imena je od 1992. do 1996. godine imao je tri presude za ubistvo u pokušaju, iznudu, tešku krađu i izazivanje opasnosti.

Galerija

Bonus video: