Bivši agenti CIA-e optužili Obamu da je odgovoran za curenje informacija

Ista grupa tvrdi da su, iz Bijele kuće, procureli povjerljivi podaci o akciji hvatanja i ubistva Osama bin Ladena u Pakistanu
1 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.08.2012. 15:06h

Grupa bivših agenata CIA i pripadnika specijalnih snaga optužila je Baraka Obamu da je njegova administracija odgovorna za curenje osetljivih informacija.

Na internetu je postavljen 20-minutni video snimak "Nečasno objelodanjivanje", u kojem bivši obavještajci tvrde da je Bijela kuća objavljivala tajne informacije o operacijama da bi istakla Obamine rezultate ne obazirući se na bezbijednost vojnika SAD i agenata u inostranstvu.

Ista grupa tvrdi da su, iz Bijele kuće, procureli povjerljivi podaci o akciji hvatanja i ubistva Osama bin Ladena u Pakistanu, prenosi agencija AFP.

Obama je demantovao da je iz Bijele kuće bilo curenja informacija, a američki zvaničnici navode da je predsjednikova administracija zauzela "tvrdu liniju povodom objavljivanja tajnih podaka" i to potvrdila pokretanjem niza istraga.

Iako grupa bivših operativaca CIA tvrdi da nisu politički opredijeljeni, njihove kritike su u svijetlu sličnih tvrdnji kandidata Republikanske stranke na izborima u SAD Mita Romnija da su iz Bijele kuće namjerno proturane povjerljive informacije o akciji hvatanja Bin Ladena da bi se poboljšao Obamin rejting.

Obrazovni fond OPSEC, koji stoji iza video snimka, vodi bivši komandant mornaričkih snaga SAD Skot Tejlor, koji je na izborima za Kongres u Virdžiniji 2010.godine izgubio kao kandidat republikanaca.

Obamin predizborni tim smatra da su operacija hvatanja Bin Ladena i spoljnopolitička pitanja dvije stvari u kojima je demokratski predsjednik pokazao uspjeh, a Romnija prikazuje kao neobaviještenog i neiskusnog na tom polju.

Bonus video: