Njemački "šamar" za avganistanske civile

Pukovnik Džordž Klein koji je izdao naredbu za napad u kojem je poginulo više od stotinu avanistanskih civila postaće general, a ova vijest je naišla na osude civila i medija
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 08:03h

Njemački pukovnik Džordž Klein postaće general. Ipak, Avaganistan, kao ni njemački mediji to ne praštaju.

Kako prenosi Dojče Vele, država je naišla na zgražavanje s obzirom na to da je on prije tri godine izdao naredbu za napad u kojem je poginulo više od stotinu ljudi, većinom civila.

Budući general Džordž Klein

Ime njemačkog pukovnika u Avganistanu ne izaziva lijepa sjećanja.

Naime, on je 2009. izdao naredbu za bombardobanje dvije cistjerne u blizini Kunduza.

Cistjerne su navodno oteli talibani, ali nisu stigli daleko jer su se vozila zaglavila u pješčanim dinama.

Oko cistjerni se okupila velika skupina ljudi, uglavnom civila, koji su s kantama htjeli uzeti nešto goriva iz ukradenih kamiona. Na naredbu pukovnika Kleina napad je izvršio jedan američki vojni avion.

Pukovnik Klein nikada nije morao odgovarati za taj napad, budući da je i sudska i politička istraga u Njemačkoj pokazala da nije bio kriv. Zato imenovanje Džordža Kleina generalom, tri godine nakon tog kobnog događaja, za njemačku vojsku Bundesvehr predstavlja apsolutno "normalan postupak".

Ipšak, njemački mediji su uglavnom prema čitavom događajnu itekako kritični. U njima se upozorava da ono, što je za Bundesvehr "normalno", može moralno i vanjskopolitički izgledati potpuno drugačije; "Tako Zapad ne osvaja srca Avganistanaca", ističe jedan komentator.

Čist šamar za žrtve

AdvOkat preživjelih iz Kunduza Karim Popal je razočaran, ne samo Kleinovim unapređenjem, nego i njemačkom politikom prema Avganistanu. On kaže da je generalski čin za Kleina "čist šamar avganistanskim civilima".

Karim Popal je još uvijek u kontaktu sa članovima porodice poginulih kao i s preživjelima. On priča da su i oni napisali novo pismo upućeno njemačkoj vladi u kojem traže kažnjavanje odgovornih za smrt civila.

Sjećanja na noć između 3. i 4. rujna 2009. još uvijek su svježa.

Sajed Rasoul, čiji je brat poginuo u napadu, je očajan. On je nakon tog događaja morao preuzeti odgovornost za bratovu djecu i sada jedva preživljava.

"Pomoć koja nam je dodijeljena je beskorisna. Da smo znali da nam se neće pomoći dugoročno i da nakon tri godine nitko više ne misli na siročad, ponudu ne bismo prihvatili", konstatira Sajed Rasul. On takođe traži da se krivce napokon izvede pred sud.

Ogorčen je i Nur Jan, koji je u napadu teško ranjen:

"Ja sam izgubio ruku, a u ramenu mi je uništen dio kosti. Obećali su mi da će me operisati. No, do sada se ništa nije dogodilo."

Porodice poginulih i teško ranjene osobe od njemačke vojske su dobili po 5.000 američkih dolara pomoći.

"Mi pukovniku Kleinu nikada nismo oprostili. Ako mu je njemačka vlada oprostila, onda smo jako razočarani", poručuje je Nur Jan.

Galerija

Bonus video: