Sirijski borbeni avion "pao" blizu iračke granice

Borbeni avion sirijske vojske srušio se danas tokom obuke na istoku Sirije zbog "tehničkih problema", saopštila je zvanična sirijska agencija Sana
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 17:04h

Agencija je navela da se u avionu desio tehnički kvar tokom rutinske obuke na istoku zemlje, da su se blokirali instrumenti za navigaciju i da se pilot katapultirao.

Agencija dodaje da se za pilotom traga. Istovremeno, pobunjenička Slobodna sirijska armija saopštila je da su oni sa zemlje pogodili vojni avion u istoj oblasti blizu iračke granice.

Objavljen je video snimak koji pokazuje kako izbija vatra na avionu ruske proizvodnje poslije zvuka gađanja sa tla. Nije moguće nezavisno provjeriti tačnost ovog snimka, navodi agencija Asošiejted pres.

Mještani oblasti u provinciji Deir Ezor, u kojoj se dogodio incident, rekli su da su pobunjenici zarobili pilota, pukovnika vojske, dok je zvanična agencija SANA prenijela da je u toku potraga za pilotom.

Kako navodi agencija Frans pres, ako su avion zaista srušili pobunjenici, to bi bilo prvi put i to bi značilo da imaju rakete zemlja-vazduh.

Odvojeno na borbenom frontu u Siriji, Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) javlja da su sirijske vladine snage danas zauzele djelove kvarta Seif el Davla koji su držali pobunjenici u zapadnom gradu Alepu.

Ovo je samo nekoliko dana pošto je vojska zauzela kontrolu nad drugim pobunjeničkim kvartom u tom gradu, Salahedinom.

"Režimske snage ušle su u zapadni dio Seif el Davle sa tenkovima i sukobi su u toku sa poubnjenicima", javila je ta organizacija čije je sjedište u Britaniji.

Ova organizacija javlja da se bombarduje i kvart Salahedin, prvi koji su zauzeli pobunjenici i u koji je vladina vojska ušla prošle nedjelje. Vojska kontroliše veliki dio kvarta Salahedin, mada su ostali neki džepovi otpora.

U Damasku otkriveni podzemni tuneli

U Damasku, vlasti su navele da su otkrile podzemne tunele ispod jedne kuće u starom dijelu grada, u kojima su pronašle velike količine oružja i municije.

U akciji je uhapšen i "veći broj terorista", osumnjičenih da su u kući skladištili opremu i ljekove, javila je SANA.

Sirijske snage bezbjednosti bombarduju pobunjenička uporišta oko Damaska i vrše pretrese i hapšenja u mnogim djelovima grada.

Prema navodima sirijske Observatorije za ljudska prava, u sukobima Damasku i okolini, u centralnoj provinciji Homs i u južnom regionu Dari danas je poginulo najmanje 30 ljudi, od kojih su 24 bili civili.

U međuvremenu, provladina sirijska televizija Al Ihbarija navela je da strahuje da je njen snimatelj, koji je prije tri dana otet zajedno s još trojicom zaposlenih, vjerovatno ubijen, dok su ostali i dalje u zatočeništvu pobunjenika.

Na snimku postavljenom na internetu, tri preživjela člana novinarske ekipe rekla su da su u rukama pobunjeničkih snaga, koje se prema njima dobro ophode.

Čovjek koji se predstavio kao portparol pobunjenika izjavio je na istom snimku da su snimatelj i dvojica pobunjenika poginuli tokom granatiranja.

U Tursku izbjeglo 60.000 Sirijaca

Oko 7.000 Sirijaca izbjeglo je u Tursku u posljednja tri dana tako da ih je sada na teritoriji Turske oko 60.000, objavila je danas Turska uprava za vanredne situacije dok nasilje u Siriji i dalje bjesni.

Režimu je otkazao poslušnost i sirijski predstavnik za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama koji se pridružio opoziciji.

U Ženevi, visoki sirijski diplomata Dani al-Badž, koji je bio stalni predstavnik pri Savjetu UN za ljudska prava, izjavio je danas da je prebjegao pošto je shvatio da više ne može ništa da učini za sirijski narod.

Badž, koji je u petak podnio ostavku, rekao je da je odavno donio tu odluku i da je duže vrijeme bio u kontaktu sa sirijskom opozicijom.

"Kada sam osjetio da više ne mogu pomoći sirijskom narodu, morao sam da se pridružim opoziciji. Kada sam učestvovao u pregovorima o Siriji, radio sam na zaštiti sirijskog naroda, a ne vlade", rekao je agenciji Frans pres.

Siriju će sjutra posjetiti Valeri Amos, čelnica Ujedinjenih nacija zadužena za humanitarna pitanja, kako bi razgovarala o povećanju pomoći civilima pogođenim tamošnjim sukobima.

Istovremeno, izaslanik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Butaina Šaban, sjutra dolazi u Kinu, stalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN koja se, zajedno s Rusijom, protivi međunarodnoj intervenciji u Siriji.

Galerija

Bonus video: