Čekaju do jeseni

Premijer Izraela zagovara napad na Iran

Barak i Netanijahu navodno vjeruju da će napad unazaditi razvoj iranskog nuklearnog programa i da je udar vrijedan rizika
60 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 16:30h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak zagovoraju napad na iranska nuklearna postrojenja na jesen, pišu "Jediot ahronot".

Komentatori ovog najtiražnijeg izraelskog lista, međutim, dodaju da čak ni jedan drugi državni ili vojni zvaničnik, pa čak i predsjednik Izraela ne podržavaju takav potez.

Barak i Netanijahu navodno vjeruju da će napad unazaditi razvoj iranskog nuklearnog programa i da je udar vrijedan rizika, dok odbrambeni zvaničnici smatraju suprotno - da to nije istina.

Komentatori navode da su savjetnici Netanjahua i Bijela kuća svjesni mogućnosti da izraelski napad uoči izbora u SAD bude neprijatan za američkog predsjednika Baraka Obamu i ide u prilog njegovom rivalu, kandidatu republikanaca Mitu Romniju.

U SAD su mnogi, uključujući i zvaničnike vlade, ubijeđeni da bi vojna akcija koju promovišu Netanijahu i Barak izavala jednu stvar - natjerala Ameriku da ratuje s Iranom protiv svoje volje.

Komentatori zaključuju da će Izraelu biti potrebna pomoć SAD. Barak, prema pisanju tog lista, priznaje da je jasno da će Iran odgovoriti napadom i uz pomoć libanskog Hezbolaha. Rezultat će biti žrtve i svaki dan sukoba će stajati oko 380.000 dolara.

Ipak, Barak i dalje tvrdi da Izrael neće biti uništen i da ga neće mrzeti širom svijeta. Prema Barakovom mišljenju, vojni oficiri koji se protive napadu boje se komisije za istragu i on ih poziva da podnesu ostavku.

List "Haarec" piše u međuvremenu da se postavlja pitanje da li da se Iran napadne prije američkih izbora, suprotno jasnom stavu Obame i američke obavještajne zajednice.

Preporučujemo za Vas