Novi početak za Libiju

Prvi mirni transfer vlasti u modernoj istoriji Libije - libijski nacionalni tranzicioni savjet predao vlast novoj skupštini. Svečanom ceremonijom i politički okončana diktatura Moamera Gadafija duga 40 godina
53 pregleda 3 komentar(a)
Libija, predaja vlasti parlamentu, Foto: Beta
Libija, predaja vlasti parlamentu, Foto: Beta
Ažurirano: 09.08.2012. 16:35h

Nacionalni prelazni savjet Libije (CNT) prenio je ovlašćenja Skupštini izabranoj 7. jula, na ceremoniji u luksuznom hotelu u glavnom gradu, koja je, zbog ramazanskog posta, održana prošle noći, prenosi AFP.

Taj događaj označava završetak tranzicije vlasti poslije više od 40 godina diktature Moamera el Gadafija, ubijenog u pobuni prošle godine.

Svečanost je počela molitvom i državnom himnom koju je otpjevao dječji hor, a prisustvovali su predstavnici stranih diplomatskih misija, državni i partijski lideri.

Predsjednik CNT Mustafa Abdeldžalil je simbolično predao vlast najstarijem od 200 poslanika Opšteg nacionalnog kongresa (skupštine), izabranog prije mjesec dana na prvim slobodnim izborima u Libiji.

"Sada CNT više ne postoji. Raspušten je", rekao je za AFP član Savjeta Otman Ben Sasi. Inače, CNT je bio politički organ pobunjenika koji su svrgli Gadafija.

Abdeldžalil je u govoru priznao "greške" tokom prelaznog perioda i "kašnjenje u obradi određenih pitanja", uključujući bezbjednost i razoružavanje građana. On je rekao da CNT nije uspio da riješi problem izbjeglih zbog sukoba.

Abdeldžalil je objavio da ide u penziju i da napušta sve funkcije, a bio je i član Vrhovnog sudskog savjeta.

Tokom svečanosti se dogodila i jedna neprijatnost kada je Abdeladžalil naredio da se zamijeni voditeljka programa, jer je bila našminkana i nije bila prekrivena kako islam zahtijeva.

Na svečanosti je 200 poslanika položilo zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda Libije.

Inače, sjedište skupštine će biti na jednom spratu hotela gdje su noćas poslanici imali prvi zvanični sastanak, odmah poslije svečanosti koja je trajala četrdesetak minuta.

Sljedeći korak - izbor vlade

Skupština se ponovo sastaje večeras, da bi izabrala svog predsjednika i druge funkcionere. Skupština treba i da izabere vladu koja će preuzeti preostala ovlašćenja CNT i treba da ga raspusti na prvoj sjednici.

U vrijeme svečanosti, mjere bezbjednosti su bile pojačane, zbog eskalacije nasilja u nekoliko djelova Libije posljednjih dana. Policija je opkolila hotel, a hodnici koji vode do sale u kojoj je održana svečanost bili su blokirani.

Inače, Savez nacionalnih snaga (AFN), liberalna koalicija nekoliko desetina malih stranaka, na čelu sa predvodnicima pobune protiv Gadafija, ima u Skupštini 39 od 80 mjesta rezervisanih za političke stranke.

Partija pravde i izgradnje (PJC), bliska Muslimanskoj braći, druga je po snazi politička formacija u Skupštini, sa 17 mjesta.

Preostalih 120 mjesta imaju nezavisni poslanici, ali oni su veoma bliski političkim partijama.

Bonus video: