133 glasa "ZA"

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Siriji

Generalna skupština UN usvojila je velikom većinom glasova rezoluciju kojom se kritikuje neuspjeh Savjeta bezbjednosti UN da okonča konflikt u Siriji i osuđuje sirijski režim zbog upotrebe teškog naoružanja
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 20:03h

Za rezoluciju, koju je predložila Saudijska Arabija uz podršku arapskih zemalja i Zapada, glasale su 133 članice Generalne skupštine, dok je njih 12, među kojima i Rusija, bilo protiv, a 31 država se uzdržala od glasanja.

Generalna skupština UN nema zakonski mehanizam da sprovede ovu rezoluciju, ali bi njeno usvajanje sa većinskom podrškom trebalo da ima moralnu i simboličnu snagu, navode novinske agencije.

U rezoluciji se izražava žaljnje zbog "neuspjeha članica Savjeta bezbjednosti UN da se slože oko mjera" kojima bi se navela sirijska vlada da pozitivno odgovori na zahtjeve UN i okonča 18 mjeseci duge borbe u toj zemlji.

U tekstu rezolucije se osuđuju i "sirijska vlasti" zbog upotrebe teškog naoružanja, uključujući i neselektivno gađanje ciljeva iz tenkova i helikoptera.

Rezolucijom se od sirijskog režima, takođe, traži da se uzdrži od upotrebe hemijskog oružja.

Prije današnjeg glasanja, u arapskom nacrtu rezolucije, u nastojanju da on dobije što više glasova, izuzeto je poglavlje u kojem se od sirijskog predsjednika Bašara al Asada eksplicitno tražilo da ode s vlasti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je danas u Njujorku, neposredno pred glasanje o rezoluciji, da konflikt u Siriji sve više liči na rat i da međunarodne sile moraju da prevaziđu rivalstva kako bi zaustavile nasilje u toj zemlji.

Ban Ki Mun je, podsjećajući na neuspjeh svjetske organizacije da zaustavi masakr u Srebrenici, upozorio podijeljeni Savjet bezbjednosti da "trenutni interesi sirijskog naroda moraju da nadjačaju svako veće rivalstvo oko uticaja".

Ruski stalni predstavnik u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je danas da Moskva očekuje nastavak međunarodnih napora kako bi se sirijski konflikt riješio na miran način.

"Rusija će insistirati na zadržavanju mandata misije UN (u Siriji), koji, po našem mišljenju, igra pozitivnu ulogu u pokušajima da se zaustavi nasilje u Siriji i stvore uslovi za političko rješavanje krize", rekao je Čurkin, a prenijela agencija Itar Tass.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova izrazilo je u međuvremenu ozbiljnu zabrinutost zbog pokušaja pobunjenika da preuzmu kontrolu nad sirijskim gradom Alepom. "Moskva je veoma zabrinuta zbog opasnog razvoja situacije, nasilja i provokacija, čiji je cilj da svirepost uzme maha i preobrazi se u građanski rat", dodaje se u saopštenju.

Rusija je zajedno sa Kinom u Savjetu bezbjednosti do sada tri puta uložila veto na usvajanje rezolucije o Siriji kojima se osuđuje režim u toj zemlji. Prema najnovijim podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima je 14.000 civila.

Preporučujemo za Vas