Savjet bezbjednosti odložio glasanje o Siriji za sjutra

Savjet bezbjednosti UN odložio je za sutra glasanje o novoj rezoluciji o Siriji, u naporu da u posljednji čas dođe do eventualnog sporazuma između Zapada i Rusije po pitanju mjera neophodnih za okončanje nasilja u toj zemlji
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Ryan Brown
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Ryan Brown
Ažurirano: 18.07.2012. 19:39h
Glavni kamen spoticanja je zahtev Zapada da se usvoji rezolucija koja će omogućiti i eventualnu upotrebu sile protiv sirijskog režima

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je u posjeti Kini, takođe je pozvao Savjet da preduzme "zajedničku akciju, sa osjećajem za jedinstvo".

Ambasadori pet stalnih članica Savjeta, sa pravom veta (SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska), sastali su se danas iza zatvorenih vrata da razmotre Ananov zahtjev.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je poslije sastanka novinarima: "Moguće glasanje je odloženo do sjutra".

Glavni kamen spoticanja je zahtev Zapada da se usvoji rezolucija koja će omogućiti i eventualnu upotrebu sile protiv sirijskog režima kako bi se okončao konflikt u toj zemlji. Rusija, bliski saveznik Sirije, čvrsto se protivi sankcijama i bilo kakvoj upotrebi sile.

Mada ni zapadne sile ne insistiraju na upotrbi sile, Rusija strahuje da bi mogla da se ponovi NATO kampanja u Libiji, i nepokolebljivo je protiv bilo kakvog izgleda međunarodne intervencije, navodi agencija AP.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ukazao je na današnji samoubilački napad u Damasku i optužio Zapad da podržava sirijsku opoziciju, navodeći da predložena rezolucija zapravo predstavlja podršku pobunjenicima i da će odvesti u još veće krvoproliće.

Podrška sirijskoj opoziciji je "politika ćorsokaka", jer Asad neće dobrovoljno napustiti vlast", rekao je danas Lavrov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Poslije današnjeg sastanka pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, američka ambasadorka u UN Sjuzan Rajs rekla je da je to bila korisna diskusija, ali ne i pregovori, i da Rusi nisu predložili ništa novo.

Njen francuski kolega, Žerar Aro izrazio je nadu da bi Rusi mogli da izađu sa novim predlozima, ali je istakao da nije optimističan po pitanju sjutrašnjeg glasanja. Mandat posmatračke misije UN od 300 članova u Siriji ističe u petak, i Savjet bezbjednosti mora do tada da odluči da li će ga produžiti.

Rusija i Kina su do sada dva puta stavile veto na rezolucije UN čiji cilj je bio da se izvrši dodatni pritisak na Asadov režim.

Bonus video: