Kim Džong Un dobio titulu maršala

Jedina viša titula u Sjevernoj Koreji je grand-maršal, koju je posthumno dobio i Kim Džong Il, otac sadašnjeg lidera
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Rojters
Kim Džong Un, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.07.2012. 07:52h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un proglašen je maršalom, što je jedna od najviših vojno-političkih titula u toj zemlji, javljaju državni mediji.

Kim Džong Un već ima zvanje vrhovnog komandanta vojske, a državni vrh Sjeverne Koreje odlučio je da mu dodeli i titulu maršala. On je na vlasti sedam mjeseci.

Jedina viša titula u Sjevernoj Koreji je grand-maršal, koju je posthumno dobio i Kim Džong Il, otac sadašnjeg lidera.

U posljednjih nekoliko dana došlo je do promjena u vojnom vrhu, a anlitičari smatraju da je riječ o čistkama čiji je cilj utemeljenje autoriteta mladog lidera.

Načenlink Generalštaba Ri Džong Ho, dosadašnji uticajni savjetnik Kima, nedavno je skinut sa svih fukncija. Kao razlog je jednostavno navedena "bolest", ali nikakvi detalji o tome nijesu objavljeni.

Još uvijek je nepoznato ko će zamijeniti Rija. Jedan manje poznati general, Hjon Džong Čong, dobio je prije nekoliko dana zvanje vice-maršala. On je treći koji je ovu titulu dobio od dolaska Kima na vlast.

Politika Sjeverne Koreje ostaje nepromijenjena - njena primarna stavka je veliko ulaganje u vojsku. Korejska narodna armija broji preko milion pripadnika.

Promene u vojsci socijalističke Koreje mogle bi uticati na njen već napeti odnos sa susjednom Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, ocjenjuje AP.

Bonus video: