Izraelski obavještajac: Pad Asada je pitanje vremena

Režim sirijskog predsjednika Asada neće preživeti pobunu protiv njega, mada može da opstane najmanje naredna dva mjeseca, a najviše dvije godine, ocijenio je danas šef izraelske vojne obavještajne službe
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 14:50h

Šef izraelske vojne obavještajne službe, general major Avivi Kohavi, je na sjednici parlamentarnog odbora za spoljnju politiku i odbranu upozorio da bi Golanska visija mogla da se pretvori u pozornicu anti-izraelskih operacija slično Sinajskom poluostrvu u Egiptu zbog jačanja globalnih džihadista u Siriji.

Takođe, je upozorio na opasnost zbog mogućnosti da Sirija da zalihe nekonvencionalnog oružja terorističkim organizacijama.

On tvrdi da je izraelska vojska spriječila više od 10 nedavno planiranih napada s egipatske strane Sinaja. Ocijenio je da je pobjeda člana Mulsimanske braće Muhameda Morsija na predsjedničkim izborima u toj zemlji otvorila eru političkog islama.

Članovima odbora pokazao je satelitske fotografije sirijskih artiljerskih baterija na kojima se vidi kako nasumice otvaraju vatru na urbana naseljena područja, javljaju izraelski mediji. Šef vojne obavještajne službe Izraela je ocijenio da sirijska vojska djeluje brutalno, što nagovještava očaj zbog činjenice da ne može da nađe efektivan način da uguši pobunu.

Sukobi u Siriji se pogoršavaju iz dana u dan i 500 do 700 ljudi gine svake nedjelje, naveo je on, ocijenivši da zemlja prolazi kroz ubrzani period "irakizacije", kako je rekao i da se pripadnici Al kaide stalno ubacuju da se pridruže borbi protiv Asada.

Međutim, opasnost od izbijanja rata između Izraela i Sirije je vrlo mala, čak i kao posljednji izlaz za Asada, smatra Kohavi. Sirijski lider je mnoge svoje snage povukao iz područja Golana u Damask, jer ga ne brine sukob s Izraelom.

Kohavi vjeruje da se Iran i libanski Hezbolah pripremaju za dan poslije Asadovog pada.

"U Libanu danas ima između 70.000 do 80.000 raketa koje mogu pogoditi Izrael. Krijumčarenje raketa iz Irana u Liban se nastavlja", kazao je on.

Anan: Situacija u Siriji dostigla kritičnu tačku

Situacija u Siriji dostigla je "kritičnu tačku", izjavio je danas u Moskvi međunarodni izaslanik Kofi Anan tokom sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Kriza u Siriji je dostigla kritičnu tačku, i zadovoljan sam što imamo priliku da o tome razgovaramo", rekao je Anan u Kremlju, na početku sastanka sa Putinom. Ruski predsjednik je rekao da će Moskva "učiniti sve" kako bi podržala Ananove napore za okončanje sukoba u Siriji.

U Savjetu bezbjednosti UN, čije su stalne članice SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina) sjutra treba da bude predstavljen novi nacrt rezolucije kojom se Damasku prijeti sankcijama.

Rusija i Kina, koje su u dva navrata u Savjetu bezbjednosti uložile veto na donošenje rezolucije protiv Damsaka, juče su ponovo u Savjetu spriječile svaku vrstu osude sirijskog režima.

Galerija

Bonus video: