Saudijska Arabija prijeti Kataru vojnom akcijom zbog ruskih raketa?

Saudijska Arabija je uz ostale regionalne sile, uključujući Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinula odnose sa Katarom u junu prošle godine
5 komentar(a)
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2018. 16:19h

Saudijska Arabija zaprijetila je vojnom akcijom protiv Katara, ukoliko ta zemlja nabavi ruski protivraketni sistem "S-400", piše francuski dnevnik "Mond".

List navodi da je Rijad pisao francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i od njega traži da interveniše i spriječi realizaciju ugovora radi očuvanja regionalne stabilnosti.

Saudijska Arabija je uz ostale regionalne sile, uključujući Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinula odnose sa Katarom u junu prošle godine, optužujući tu zemlju da podržava radikalne islamiste i da održava previše bliske odnose sa Iranom. Katar je početkom godine objavio da su razgovori sa Moskvom o nabavci "S-400" u "poodmakloj fazi".

"Mond" ističe da je kralj Salman u pismu poslatom francuskom predsjedniku izrazio duboku zabrinutost zbog razgovora Moskve i Dohe i upozorio na moguću eskalaciju.

"Saudijska Arabija biće spremna za preuzimanje svih neophodnih mjera za eliminaciju odbrambenog sistema, uključujući vojnu akciju", piše list.

Bonus video: